17 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vojinović učestvovala na svjetskom Forumu političkih liderki

Politika

Comments 0

Vojinović učestvovala na svjetskom Forumu političkih liderki

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru zasijedanja 79. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održan je svjetski Forum Mreže političkih liderki (WPL), na kome je u ime Skupštine Crne Gore, na poziv organizatora, učestvovala poslanica Anđela Vojinović. Forum, koji je održan od 22 – 26. septembra u Njujorku, uključivao je organizaciju različitih događaja i aktivnosti, a okupio je žene iz svijeta politike, ekonomije, diplomatije i dr, kako bi raspravljale na temu njihove uloge u političkom i društvenom životu, sa posebnim fokusom na podsticanje veće reprezentativnosti žena na pozicijama odlučivanja i zaštite njiihovih prava. Ostale teme odnosile su na zloupotrebu vještačke inteligencije i uloge žena u zdravstvu.

Na Forumu je predstavljen izvještaj Svjetske banke, Mreže i partnerskih međunarodnih organizacija pod nazivom “Reprezentacija je važna”. U izvještaju je istaknutno da veće uključivanje žena, ne samo u političkom životu, već i u privatnom sektoru i biznisu, osigurava bolji društveni razvoj i bolju efikasnost institucija sistema. Podaci sugerišu da se, ukoliko žene imaju značajniju zastupljenost (idealno paritet) na pozicijama odlučivanja, postiže zakonska jednakost, povećava ekonomska sigurnost i nezavisnost,  i povećava reprezentacija. Iako ovaj inauguracioni izvještaj ima globalnu pokrivenost, njegovi nalazi bi trebalo da podstaknu razmišljanja na nacionalnom nivou na koji način osigurati rodni paritet u izabranim parlamentima, vladama, institucijama, ali i u biznisu.

Vojinović je upoznala učesnice Foruma da je, između ostalog, u Skupštini Crne Gore zastupljenost žena u ovom sazivu preko 27%, što je skoro i zakonski minimum, ali da je neophodno raditi da se ta brojka poveća. Navela je i da su sve poslanice, nezavisno od političke pripadnosti, članice Ženskog kluba koji radi na uspostavljanju i promovisanju ženske solidarnosti, veće zastupljenosti žena u politici i na pozicijama odlučivanja, kao i većeg ostvarivanja i zaštite prava žena, ne samo u politici, nego uopšte.

Na okruglom stolu “Borba protiv zloupotrebe vještačke inteligencije”, koji je organizovao Microsoft u svom sjedištu u Njujorku, poslanica Vojinović podijelila je svoje iskustvo, ali i iskustva žena iz javnog života u Crnoj Gori, koje su se suočavale sa zloupotrebom vještačke inteligencije u cilju objavljivanja uvredljivih sadržaja. Ona je istakla da je neophodan holistički pristup ovom problemu, koji podrazumijeva prevenciju i edukaciju, odnosno jačanje društvene svijesti, veću zaštitu i podrška u online prostoru, ali i unapređenje normativnog okvira u ovoj oblasti.

Proteklih dana na pomenute teme govorile su: Kristalina Georgieva, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Silvana Koh Mehrin, predsjednica Mreže političkih liderki, Šeri Bler (Cherie Blair), predsjednica fondacije “Šeri Bler za žene”, Monica Geingos, treća prva dama Namibije i izvršna direktorica fondacije “Jedna ekonomija”, Arzu Duba (Arzu Rana Deuba), ministarka spoljnih poslova Nepala, Fransin Pikap (Francine Pickup), zamjenica direktora UNDP-a, Isata Mahoj (Isata Mahoi), ministarka za prava djeteta i rodnu ravnopravnost Siera Leone, Mišel Harison (Michelle Harrison), izvršna direktorica Verian grupe, svjetske organizacije za istraživanje, evaluaciju i   komunikaciju, predstavnice Savjeta Evrope i Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), brojne parlamentarke iz cijelog svijeta i žene iz biznisa i velikih korporacija, pa je događaj, takođe, bio prilika za brojne susrete i umrežavanje.

Naredno okupljanje Mreže biće na Svjetskom samitu, koji će biti održan u novembru u Rejkjaviku, na Islandu.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR