22 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ibrahimović: Snažna podrška članica EU, Berlinski proces najefikasniji mehanizam za bržu integraciju

Izvor: MVP

Politika

Comments 0

Ibrahimović: Snažna podrška članica EU, Berlinski proces najefikasniji mehanizam za bržu integraciju

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović učestvovao je na Sastanku ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa, kojim je obilježena deseta godišnjica ove inicijative.

Na otvaranju, navodi se u saopštenju iz MVP-a, su govorili čelnici vanjskih poslova SR Njemačke Analena Berbok i  Mađarske, predsjedavajući Savjetu Evropske unije, Peter Sijarto i odlazeći evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, a na ministarskom panelu, uz šefove diplomatija država Zapadnog Balkana, i ministri vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, Bugarske Ivan Kondov, Hrvatske Goran Grlić Radman, Grčke Jorgos Gerapetritis, Poljske Radoslav Sikorski, Slovenije Tanja Fajon, te državni ministar za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Stiven Dauti.

“U obraćanjima je potvrđena snažna podrška daljoj integraciji država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, te istaknuta važnost ubrzanja procesa pregovora i sprovođenja neophodnih reformi”, navodi se u saopštenju.

“Desetu godišnjicu Berlinskog procesa Crna Gora je dočekala kao predvodnica u pregovorima i prva država koja je dobila pozitivan IBAR. Vjerujem da ćemo danas, ovdje, postaviti temelje za uspješnu realizaciju našeg zajedničkog cilja – proširene Evrope”, rekao je Ibrahimović dodajući da Berlinski proces najefikasniji mehanizam za sveobuhvatnu pripremu za članstvo u EU.

 “Crna Gora namjerava da maksimalno iskoristiti ovu priliku, kao i ostale dostupne instrumente, kako bismo ubrzali proces integracije i smanjili razvojni jaz sa EU”, kazao je Ibrahimović.

Istakao je, takođe, da je za Crnu Goru, dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava bilo i priznanje za postignute rezultate.

“Pozitivan IBAR je i podsticaj da, s ulaskom u završnu i najzahtjevniju fazu pregovora, udvostručimo napore, kako bismo postali 28. članica do 2028. godine”, poručio je ministar.

Na današnjem sastanku u Berlinu, usvojena je i izjava o jačanju saradnje u susret Samitu Berlinskog procesa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR