23 °

max 23 ° / min 17 °

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

22° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šmit: Svi koji javno govore da su za EU integracije, sada je vrijeme da to i dokažu

Izvor: Dragan Tomašević foto/Antena M

Politika

Comments 0
2BS Forum

Šmit: Svi koji javno govore da su za EU integracije, sada je vrijeme da to i dokažu

Autor: Antena M

  • Viber

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da je pred Bosnom i Hercegovinom godina političkih mogućnosti, ali da dosta toga zavisi od političkog djelovanja i odluka.

- Imamo složen politički okvir i nadam se da će to biti urađeno u dogledno vrijeme. Do sada nije bilo mogućnosti da se imenuje glavni pregovarač za pristupanje EU, ali sada je došlo vrijeme da sve osobe koje su odgovorne kažu: Ovo je vaša zemlja i ovo je prilika za našu zemlju. Stavite po strani etničke političke rezerve. Svi oni koji javno govore da su za EU integracije, sada je došlo vrijeme da to dokažete - rekao je Šmit na panelu "Kretanje u budućnost Bosne i Hercegovine usred regionalnih izazova" sa Adnanom Rondićem.

Govoreći o odnosima sa ključnim političkim liderima u BiH, Šmit je rekao da je u Crnoj Gori lako govoriti o NATO, ali da to nije slučaj u BiH.

- Znamo svi da postoje snažne rezerve u pogledu stava da li neko želi da bude u NATO-u. Nemamo jedinstvene političke stavove o tome, imamo političare u RS, izvjestan uticaj iz Srbije i to je jedan od ključnih izazova, ali se NATO na pozitivan način bavi Bosnom i Hercegovinom - rekao je Šmit, dodajući da je bezbjednost jedna od kljućnih pitanja regiona, a to, prema njegovim riječima, ukjučuje opredijeljenost za zajednički cilj - da se održi bezbjednost bez miješanja sa strane.

- Nadam se da ćemo ostvariti veći stepen razumijevanja da je za EU integracije važno shvatiti da građani žele da ostanu u miru i da se obezbijedi održivost i to je nešto čime se treba na bolji način baviti. Mislim da je vrijeme da ljudi shvate da su NATO i EU način da se spriječi da ono što se dešavalo više nikad ne desi. Vjerujem u opredijeljenost ka ovome, ne od strane političara, već od strane običnog naroda - istakao je Šmit.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR