16 °

max 20 ° / min 16 °

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 13°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

20° / 16°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krapović: Crnogorski vojnici nastaviće da učestvuju u NATO misijama u Iraku i na Kosovu

Izvor: MO

Politika

Comments 0

Krapović: Crnogorski vojnici nastaviće da učestvuju u NATO misijama u Iraku i na Kosovu

Autor: Antena M

  • Viber

Na marginama ''To Be Secure'' foruma, ministar Krapović sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg NATO vojnog komiteta (DCMC), general-potpukovnikom Endrjuom Rolingom (Andrew M. Rohling).

Tokom sastanka bilo je riječi o dinamici implementacije odluka donijetih na NATO samitu u Vašingtonu, koje su najviše usmjerene na jačanje vojnog položaja Alijanse i kontinuitetu pružanja podrške Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

Ministar je naglasio da Crna Gora konkretnim rezultatima potvrđuje epitet kredibilne NATO članice, što ujedno predstavlja jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva 44. Vlade Crne Gore.

"U tom kontekstu, kazao je da će Crna Gora nastaviti da doprinosi ojačanom položaju odvraćanja i odbrane Alijanse, kroz kontinuirano upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u borbene grupe u Letoniji i Bugarskoj, uz srazmjerno participiranje u NATO komandnoj strukturi i NATO strukturi snaga. Dodao je da će crnogorski vojnici nastaviti da učestvuju u NATO misijama u Iraku i na Kosovu, te da će naš angažman biti proširen i kroz učešće u NATO pomorskoj operaciji Sea Guardian.

Naglasivši da je kredibilno članstvo u Alijansi mjerljiva kategorija, ministar je ponovio da je Crna Gora prvi put ove godine opredijelila 2,02% BDP za odbrambeni budžet, od čega je više od trećine namijenjeno modernizaciji i opremanju vojske.

Osvrnuvši se na globalna bezbjednosna dešavanja u kontekstu regionalne stabilnosti, ministar je istakao da Vlada Crne Gore promoviše politiku dobrosusjedskih odnosa i rješavanja svih otvorenih pitanja kroz dijalog, bez unilateralnih poteza koji ne doprinose postizanju trajne stabilnosti", piše u saopštenju Ministarstva odbrane. 

General-potpukovnik Roling pozdravio je doprinos Crne Gore NATO agendi, posebno kroz učešće u NATO misijama, operacijama i aktivnostima.

"Pohvalio je činjenicu da je Crna Gora premašila kriterijum od 2% BDP za odbranu, koji predstavlja minimum neophodan za implementaciju svih odluka sa NATO agende.

Istakao je značaj saradnje NATO partnera u razmjeni ideja i znanja za postizanje veće interoperabilnosti. Roling je primijetio da je bezbjednost na Balkanu ključna za bezbjednost u Evropi, te da je učešće Crne Gore u NATO od vitalnog značaja za osiguravanje bezbjednosti regiona. 

Shodno tome, ponovio je da je  ovaj  region od strateškog značaja za Alijansu, zbog čega se nalazi  visoko na evroatlantskoj agendi", navode iz MO. 

Ministar se sastao i sa Tomašem Pojarom, savjetnikom Vlade Češke Republike za bezbjednosna pitanja.

Krapović je Pojaru poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i naglasio da je Češka Republika značajan partner i podrška Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

"Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zajedničkom saradnjom u okviru NATO alijanse i saglasili se da živimo u vremenu prepunom političkih, bezbjednosnih i ekonomskih izazova. Osvrnuli su se na aktuelnu bezbjednosnu situaciju u svijetu i istakli da je jačanje odbrambenih kapaciteta jedan od prioriteta država saveznica, kako bi se uspješno mogli suočiti sa savremenim prijetnjama i pružati integrisan odgovor na iste.

Ministar Krapović informisao je sagovornika da je modernizacija Vojske u fokusu Ministarstva odbrane Crne Gore, te da smo u procesu sagledavanja mogućnosti koje bi doprinijele modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema. Tim povodom, Pojar je informisao ministra o visokom stepenu razvoja odbrambene industrije Češke Republike i iskazao otvorenost za razmatranje modaliteta dalje bilateralne saradnje u ovoj oblasti.

Dodatno, ministar Krapović je naglasio važnost češkog doprinosa jačanju naših personalnih kapaciteta, kroz kontinuiranu saradnju sa NATO Centrom izvrsnosti u Viškovu, kao i  zajedničke treninge i kurseve u oblasti ABHO. Sagovornici su zaključili sastanak spremnošću za produbljivanje saradnje u predstojećem periodu, u oblastima od obostranog značaja", piše u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR