16 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CGO: Provjeriti postojanje sukoba interesa kod javnih funkcionera

Izvor: CGO

Politika

Comments 0

CGO: Provjeriti postojanje sukoba interesa kod javnih funkcionera

Autor: Antena M

  • Viber

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) inicijativu za utvrđivanje postojanja sukoba interesa za javne funkcionere koji su imenovani u radna tijela i savjete, a koji istovremeno pružaju usluge kompanijama ili pravnim licima u državnom vlasništvu.

CGO je, kako je saopšteno, tražio od ASK-a da posebno provjeri aktuelno postojanje sukoba interesa u tijelima/savjetima poput Tužilačkog savjeta, Sudskog savjeta, Savjeta ASK-a, Savjeta Radio Televizije Crne Gore, Državna izborna komisija (DIK) i donese shodna rješenja.

Viša pravna savjetnica u CGO-u Snežana Kaluđerović ukazala je da član 16 novog Zakona o sprečavanju korupcije propisuje ograničenja u pogledu zaključivanja ugovora o uslugama i poslovnoj saradnji.

“ASK je nedavno izdao mišljenje, na lični zahtjev jednog funkcionera, ispravno interpretirajući ograničenja koja donosi član 16 novog Zakona, pa je logično, očekivano, a i pitanje integriteta ASK-a, da identično postupi u drugim takvim slučajevima”, navela je Kaluđerović.

Ona je kazala da je CGO ujedno tražio i da ASK-u izda jedinstveno mišljenje o ovom pitanju i time prevenira rizike od elemenata koruptivnih radnji.

“Jasno je da novi Zakon o sprečavanju korupcije prepoznaje sukob interesa kod osoba koje u vrijeme statusa javnog funkcionera kroz članstvo u radnim tijelima i savjetima, jer ih je imenovala Skupština ili Vlada, imaju zaključene ugovore o pružanju usluga sa privrednim društvom ili pravnim licem koje je u državnom vlasništvu”, navela je Kaluđerović.

To, kako je pojasnila, znači da osobe koja se nađu u tim tijelima kao javni funkcioneri ne mogu zastupati bilo koji državni organ ili javnu ustanovu, odnosno ustanove u državnom vlasništvu u toku trajanja javne funkcije.

“Jer bi se u suprotnom, shodno članu 16 stav 4, zaključeni ugovori o pružanju usluga sa privrednim društvom ili pravnim licema koje su u državnom vlasništvu smatrali ništavim”, dodala je Kaluđerović.

U CGO, kako je kazala, smatraju da nije u javnom interesu da oni koji krše odredbe Zakona budu javni funkcioneri.

“To zahtijeva proaktivno djelovanje ASK-a kad već nemamo podnošenje ostavki na javne funkcije onih koji ne poštuju zakona ograničenja u vršenju javne funkcije”, rekla je Kaluđerović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR