22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

22° / 13°

Srijeda

09.10.

19° / 14°

Četvrtak

10.10.

21° / 15°

Petak

11.10.

20° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Volio bih da svi politički činioci u Crnoj Gori odlučuju sami, ko drugačije misli ne voli CG

Izvor: Antena M

Politika

Tag Video
Comments 0

Milatović: Volio bih da svi politički činioci u Crnoj Gori odlučuju sami, ko drugačije misli ne voli CG

Autor: Antena M

  • Viber

Volio bih da svi politički činioci u Crnoj Gori odlučuju sami, ko drugačije misli ne voli Crnu Goru, poručio je iz Tivta predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. 

Odgovarajući na pitanje novinarke Antene M Mie Zeković, o otvorenom i direktnom miješanju Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, Milatović je kazao da Crna Gora ima istorijsku šansu i da se ne smije sa nje skrenuti.

"Volio bih da svi politički činioci u Crnoj Gori odlučuju sami, ko drugačije misli ne voli Crnu Goru", kazao je Milatović, koji je domaćin Samita lidera Brdo-Brioni Procesa u Porto Montenegru u Tivtu. 

Na pres konferenciji su bili i predsjednici Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Nataša Pirc Musar.

Hrvatski predsjednik Milanović je, odgovarajući na pitanje Antene M, o miješanju Srbije u naša pitanja, kazao da je Crna Gora članica NATO i "to znači da vam ni Srbija ni bilo ko drugi ne može ništa". 

Osnovno je da se ne miješaš u politike druge države, kazala je na isto pitanje Pirc Musar.

Komentarišući izjavu Aleksandra Vučića o Crnoj Gori, i da li je doživljava kao prijetnju, Jakov Milatović je kazao da je nije vidio zbog plenarne sesije.

"Znate da je gospodin Vučić bio pozvan, ali to nije uradio, biće sa nama na radnom ručku. Srbija je učestvovala u izglasavanju današnje deklaracije. Dok sam predsjednik CG slaću dobrosusjedske poruke, moramo graditi mostove, pozivam sve lidere u regionu da fokus bude građenje mostova...Crnogorska polirtika je jasna, CG kao uspješna priča mora biti naredna članica EU. U tom smislu imamo najveću podršku od Hrvatske i Slovenije, a zajedno možemo postati dobar primjer za ostale da taj isti primjer prate", kazao je Milatović. 

"Izjave svih nas treba da budu takve da pokušamo da ne iznosimo domaću politiku izvan granica naših zemalja", kazao je Milatović, dodajući da je Samit prilika da se pošalju dobre poruke. 

CG ima jasnu državnu politiku, bez obzira na neke pokušaje skretanja sa tog puta, kazao je Milatović. 

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa formiranjem vlasti u Podgorici, Milatović je kazao da je "prošle godine politički penzionisao Mila Đukanovića". 

Zoran Milanović o odnosima Crne Gore i Hrvatske kaže: 

"Ne želim da narušim gostoprimstvo. Odnosi su dobri, ja razumijem da neki poslanici imaju potrebu staviti akcenat na stvari koje ih tište, kao što je Rezolucija o Jasenovcu, po meni potpuno nepotrebnoj, to je iza nas... Proglašeni su personom non grata, ja u tome nijesam sudjelovao, treba biti oprezan kad se nekome daje taj status, čak i najvećim nevaljalcima, do toga nije trebalo doći", kazao je Milanović. 

"Ne znam što je trebalo crnogorskom parlamentu i toj tankoj većini da glasaju za Rezoluciji o Jasenovcu. U parlamentu 60 poslanika to pitanje tumači na racionalan način i mi to vidimo", dodao je Milanović. 

"Crna Gora je po drugi put domaćin, a deklaracija je usvojena i to je važna informacija koju treba reći na početku. Samit je bio prilika da ponovimo jedinstvenu poruku - naš prostor je prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i EU nije cjelovita bez Zapadnog Balkana", kazao je Jakov Milatović na zajedničkoj pres konferenciji. 

Uspjeh Crne Gore će biti podsticaj i drugim zemljama regiona, uvjeren je Milatović. 

"Proširenje EU nije samo potreba, već geopolitički i moralni imperativ. Spremni smo da još jače iskoristimo istorijski izazov i priliku", kaže predsjednik Milatović. 

Trajni mir i bezbjednost nikada ne smijemo uzeti zdravo za gotovo, kaže on.

"Dugoročna regionalna stabilnost podrazumijeva dobrosusjedske odnose, saradnju u dobroj vjeri i prisustvo EU. U tom kontekstu želim da istaknem da CG jeste i uvijek će biti zemlja posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj stabilnosti. Definitivno jesmo na prekretnici, pa se zahvaljujem svima koji su danas prisutni", kazao je Milatović. 

Hrvatski predsjednik Milanović kazao je da je EU sistem koji ne treba nikakvo oduševljenje, jer je to inertan sistem.

Moja domovina nije Evropa nego Hrvatska, kazao je on.

Kazao je da "budemo li ovoliko čekali koliko čekamo izgubićemo strpljenje". 

"Želim da naši susjedi budu naši prijatelji, da bi to tako bilo mi moramo nešto uložiti, imati razumijevanja za njihove probleme pa katkad i pomutnje unutrašnje politike...", kazao je Milanović. 

Nataša Pirc Musar kazala je da su se posvetili jako važnim temama poput odliva mozgova, kao i zelenoj agendi.

"Što se tiče procesa proširenja EU, Hrvatska i Slovenija su najaktivnije moguće radile na podupiranju proširenja prema Zapadnom Balkanu", kazala je ona. 

"Zbog naše aktivnosti BiH je dobila status kandidata, Albanija je počela međuvladine pregovore, a u najtežem položaju je Kosovo. Predsjednica Vjosa Osmani je izrazila i zamolila za veću pomoć i podršku na tom putu. Crna Gora je na tom putu najdalje odmakla i ima najveću perspektivu", kaže Pirc Musar. 

Pirc Musar je izjavila saučešće i žaljenje zbog situacije u BiH. 

Milanović je, odgovarajući na pitanja novinara, govorio o raspoređivanju snaga Hrvatske u Ukrajini. 

Dok je, kaže, on predsjednik Hrvatske, neće potpisati da hrvatski vojnici budu prisutni u Ukrajini.

"Misija NATO za obuku vojnika u Ukrajini je glupost, to ne postoji. A bilo kakvo miješanje NATO u sukob Ukrajine i Rusije, odnosno slanje i raspoređivanje vojnika da obuče Ukrajince, je ratna aktivnost. To je moj stav. Ja sam jasno protiv toga", rekao je Milanović. 

Ukrajinu smo svi gurnuli u katastrofalnu nevolju, kazao je. Milanović je kazao da je najveća hrvatska sramota što nije priznala Palestinu.

"Između Netanjahua i Putina je znak jednakosti", rekao je on. 

U linku ispod pogledajte komletnu pres konferenciju:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR