16 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podvala vojvode Mandića – ZETSKI DOM, a ne zgrada banovine rodno mjesto crnogorskog parlamentarizma

Politika

Comments 3

Podvala vojvode Mandića – ZETSKI DOM, a ne zgrada banovine rodno mjesto crnogorskog parlamentarizma

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Zetski dom na Cetinju (na slici gore), otvoren 1888. godine, zdanje je koje autentično simbolizuje parlamenatarizam Crne Gore. Tu je održano 6/19. decembra 1905. i prvo i naredna zasijedanja dva saziva, kako je glasio službeni naziv: CRNOGORSKE NARODNE SKUPŠTINE.

CRNOGORSKA NARODNA SKUPŠTINA – zvanični naziv parlamenta Knjaževine/Kraljevine Crne Gore

U Zetskome domu je usvojen 1905. prvi crnogorski Ustav.

Takođe, Zetski dom, neoklasicističko zdanje sagrađeno po projektu hrvatskoga arhitekte Josipa Slada — rodno je mjesto prvih parlamentarnih zakona Knjaževine/Kraljevine Crne Gore.

Uz ustavotvorni saziv, Crnogorska narodna skupština je u Zetskome domu, nakon opštih izbora, bila mjesto diskusija, polemika i glasanja poslanika u još dva saziva: 1906-1907. i 1907-1911. godine.

ZETSKI DOM, rodno mjesto crnogorskoga parlamentarizma, tu je 1905. proglašen naš prvi Ustav

Preostali sazivi Crnogorske narodne skupštine, nakon izbora za parlament, 1911-1913. i 1914-1915 (1918) zasijedali su, takođe na Cetinju, ali u VLADINOM DOMU, zdanju koje je podignuto 1910. godine, kada je i proglašena obnove Kraljevine Crne Gore.

Zdanja i Zetskoga doma i Vladinoga doma su sačuvana i u funkciji — u njima su danas: nastariji crnogorski teatar, Kraljevsko pozorište „Zetski dom”, te Narodni muzej Crne Gore.

VLADIN DOM, sagrađen 1910, u godini kada je obnovljena Kraljevina Crna Gora – u ovome zdanju, nakon opštih izbora, održavana su zasijedanja parlamenta u dva saziva, 1911-1913. i 1914-1915. (1918) godine

Jedino po imenu sa Zetskim domom, rodnim mjestom i aktuelnog, 28. saziva Skupštine Crne Gore, sliči zgrada Zetske banovine na Cetinju, sada śedište Ministarstva kulture — ta je zgrada sagrađena 1932. godine, dakle po sprskom okupacionom uništenju nezavisnosti Crne Gore, pa i uništenju suverenog prava crnogorskoga naroda da bira poslanike svoga parlamenta.

U toj zgradi je prvotno useljena administracija Zetske banovine, jedne od ukupno devet teritorijalnih jedinica koje je Zakonom o nazivu i podeli na upravna područja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca oktorisao Aleksandar Karađorđević u jesen 1929. — a po zavođenju, provjerljivo je, svoje pro-fašističke DIKTATURE početkom iste godine, kada je: - raspuštio parlament; - zabranio sve političke stranke, osim svoje; - do kraja pritegao cenzuru štampe, zabranio slobodu govora i opozicionih skupova, etc.

Diktator Karađorđević je lično i postavljao banove (naziv preuzet iz hrvatske tradicije), a na prijedlog vlade u Beogradu koju je, opet, on takođe postavljao. Nije postojala makar imitacija kakve regionalne skupštine u tim banovinama, pa ni u Zetskoj; te u zgradi banovine na Cetinju i nije bilo predviđeno da se sastaje ikakav parlament.

Drugim riječima, demokratska praksa nije postojala radi izbora i-ili smjene bana na Cetinju, koji je imao od diktatora iz Beograda delegiranu vlast i nad policijom i žandarmerijom; a ban Sočica je, upravo iz te zgrade, u ime Karađorđevića, između ostalih zločina, naredio i izvršenje pokolja 26. juna 1936. na Belvederu.

Zgrada Zetske banovine, koju su danas vojvoda Mandić i njegov sekretar Klarić podvalili javnosti za logo Skupštine Crne Gore nema nikave veze s izvornom tradicijom crnogorskoga parlamentarizma. Štoviše, vojvoda ismijava parlamentarnu demokratiju s logom zgrade koja je podignuta da se iz nje represivno sprovodi lična diktatura krvavog Karađorđevića.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Laž-najsvetija srpska reč...! Kaže njihov glavni ideolog... S kolena na koleno! Kao popiti čašu vode...!

jovan j.

Svaka čast gospodine Jovanoviću. Čak i oni koje ovo interesuje nijesu imali đe da pro čitaju. Učinili ste grandizne stva ri za Crnu Goru.

BeLveder

Kakva bezočna drskost salonskog srBskog đilkoša! Falsifikovati ovako očigledne činjenice, vidljive golim okom i danas na Cetinju, prevazilazi riječi oca srBske nacije Dobrice Ćosića, da je LAŽ u samom biću Srbina!!! Pih!!!