17 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 13°

Srijeda

16.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Olenik: Uvođenje Zakona o stranim agentima je i formalna diktatura

Izvor: Mediija centar Beograd

Politika

Comments 0

Olenik: Uvođenje Zakona o stranim agentima je i formalna diktatura

Izvor: Televizija E

Autor: Antena M

  • Viber

 
"Kad više ne mogu da se zloupotrebljavaju policija, sudstvo i tužilaštvo, kad ekonomski stisak medija i pritisak ne daju rezultate, onda se poseže za mjerama poput prijedloga Zakon o stranim agentima. Svako ko se zalaže za takvu vrstu zakonodavstva, taj se zalaže za uvođenje diktature. Kako to izgleda vidjeli smo u Rusiji, Bjelorusiji…",  kazao je u centralnoj informativnoj emisiji 24 sata Televizije E, advokat Aleksandar Olenik.

On smatra da Crnoj Gori nije potreban Zakon o stranim agentima, ali je potreban onima koji ga predlažu i autoritativnom režimu jer je to, kako kaže, jedini način da uguše svaku kritičku misao.

 “Kad neka zemlja donese takav zakon, to je i formalno diktatura. Svako ko se zalaže za takvu vrstu zakonodavstva, taj se zalaže za uvođenje diktature, pod pretpostavkom da će i dalje ostati na vlasti. To s jedne strane omogućava ostanak na vlasti, s druge strane, guši sve moguće opoziciono, kao i kritičko i racionalno mišljenje. To je velika opasnost za Crnu Goru” - napominje advokat Olenik.

 
Politički zatvorenici

Govoreći o procesu koji se vodi protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Olenik poručuje da je riječ o političkom procesu i političko pravnom nasilju jer, kako smatra, ne postoji ni pravni, ni logički razlog da Katnić bude u pritvoru.

“Ne postoji razlog da se protiv njega vodi postupak. Prije ove prijave i ovog postupka, već je bila jedna krivična prijava za isto, koja je odbačena. Vrhovni sud Crne Gore je potvrdio da ta krivična prijava nema razlog. Nakon toga ponovo je pokrenuto isto, ali ovog puta od njegovih bivših kolega, i zato je neosnovano u pritvoru” - rekao je Olenik.

Dodaje da se sve dešava zbog toga što je bivši glavni specijalni tužiolac 2016. godine spriječio pokušaj državnog udara. Katniću to vlasti u Beogradu i Moskvi nikada neće oprostiti, jer je tada, kaže Olenik, Crna Gora ušla u NATO.

“To što je urađeno 2016. godine, čime je Katnić rukovodio, a gospodin Lazović, policajac, u to vrijeme izvršavao na terenu, je nešto što nikad obojici neće oprostiti. To je politički razlog za ovo utamničenje. I to je razlog, i najeklatantniji primjer, političkog zatvorenika u 21. vijeku, ovdje u Crnoj Gori, ali može i da se kaže na Balkanu” - poručio je Olenik.

Advokat Olenik bio je jedan od učesnika međunarodne konferencije “Politički zatvorenici i progon novinara i pisaca u Crnoj Gori” na kojoj je u fokus stavio pritiske na crnogorske novinare i medije. Naglašava da je pritisak očigledan i objašnjava da je političko ekonomske prirode.

“Na ekonomski način je mnogo lakše izvršiti kontrolu medija, i to je nešto što nije svojstveno samo Crnoj Gori, nego je tako i u Beogradu. Mogu da kažem da se zapravo preliva iz Beograda, jer mediji pišu isto. Ako pogledate narative i naslove u Beogradu i izjave političara, i samo skinete imena, i pomiješate ih i pročitate, nećete znati koju izjavu je dao neko ko dolazi iz Beograda, a koju neko ko je iz Podgorice. Pričaju isto, imaju isti narativ i dobijaju naređenja od istog centra. To je ono što je problem i što stvara vještačku sliku, gdje istina i pravo novinarstvo ne mogu da dođu do prostora” - ističe Olenik.

U Crnoj Gori se uzima za zlo javna komunikacija, a frapantno je, kaže Olenik, što se u prijedlogu naredbi za provođenje istrage protiv bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića navodi da je razgovarao sa novinarima. Neshvatljivo je, dodaje, da je grijeh razgovarati sa novinarima, koji su od Katnića tražili izjavu. On objašnjava da je još jedan metod pritiska -zloupotreba aparata prinude, odnosno tajnih službi, koje prisluškuju, ali i korumpiraju i ucjenjuju ljude.

Dačićeva posla

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije, Ivice Dačića, da u svakom gradu Crne Gore postoje kriminalne organizacije, Olenik kaže da njegove riječi i procjene odavno u Srbiji nemaju težinu.

“Ovo je jedna od njegovih, dopustiću sebi da kažem, kafanskih izjava, što je inače njegov manir. Nema tu suštine. Kriminal postoji svugdje, da li selo, da li grad, kriminal ne poznaje granice, nema nikakve granice, nema nikakve razlike da li je prešao s ove ili s one strane granice u Srbiji, ili Crnoj Gori. Broj kriminalaca, u određenoj populaciji, je svugdje isti, sličan. Tako da je to vrsta dnevne politike u regionu, kojom se skreće pažnja od bitnih stvari i u Srbiji, i u Crnoj Gori”, naglasio je Olenik.

Popis
Rezultati popisa u Crnoj Gori čekaju se već duži period, podsjeća Olenik, što može navesti na zaključak da se nešto, kako kaže, skriva, prilagođava ili priprema neki medijski narativ.

“Pretpostavljam da ti rezultati nijesu dobri za sadašnju vlast u Crnoj Gori i da oni ovo vrijeme koriste ne bi li kontrolisali štetu koju će imati objavljivanjem rezultata. Jer, da su rezultati u njihovu korist, znali bi prije mjesec dana kakvi su“, zaključio je Olenik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR