24 °

max 24 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

24° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gorčević iz Berlina: Snažno se protivimo usvajanju Zakona o stranim agentima

Izvor: MEP

Politika

Tag Video
Comments 0

Gorčević iz Berlina: Snažno se protivimo usvajanju Zakona o stranim agentima

Autor: Antena M

  • Viber

“Kad sam u pitanju ja lično i politička partija koju predstavljam, snažno se protivimo usvajanju Zakona o agentima stranog uticaja”, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panelu “EU integracije i Berlinski proces” u okviru Foruma civilnog društva i think tank organizacija (CSF) koji se održava u Berlinu.

Politička koalicija koja je dio parlametarne većine, odnosno 13 njenih poslanika su najavili da bi se zakon o agentima stranog uticaja mogao naći u Skupštini.

“Ono što vam mogu obećati je da ovaj zakon neće imati podršku ni od strane ostalih partija parlamentarne većine”, pojasnila je Gorčević.

Ona je, odgovarajući na pitanje Zvezdane Kovač, direktorice za strategiju i komunikacije u CGO, obrazložila da je ovakvo zakonsko rješenje nedemokratsko i loše, a predstavljalo bi i korak nazad u reformama koje Crna Gora sprovodi u klasteru temeljnih poglavlja. Dodala je da Vlada doživljava organizacije civilnog društva kao partnera u procesu evropske integracije.

“Berlinski proces je izdržao test vremena, a njegova misija je življa nego ikad. Sve zemlje Zapadnog Balkana su posvećene EU integracijama, iako nisu pristupile EU, sve su napravile značajne korake naprijed od Berlinske konferencije 2014. godine. Uprkos povremenim alternativama koje su se pojavljivale i pokušavale da se takmiče sa ovim međuvladinim procesom, nijedna od njih se nije održala i uspjela koliko Berlinski proces”, poručila je Gorčević.

Ona je kazala da je, deset godina od početka ovog procesa, Crna Gora lider u pristupnim pregovorima. Ove godine su održane dvije Međuvladine konferencije sa EU, dobijen je pozitivan izvještaj za oblast vladavine prava, a očekuje se da će do kraja godine privremeno zatvoriti četiri pregovaračka poglavlja.

“Ono što nam je u fokusu posljednjih nekoliko mjeseci i što će ostati u centru pažnje narednih godina je Plan rasta. Konkretno, preduzimanje koraka ka zajedničkom regionalnom tržištu, jedinstvenom tržištu EU i iskorišćavanje mogućnosti kao što je pridruživanje SEPA, što se očekuje da će Crna Gora učiniti do kraja ove godine”, objasnila je Gorčević.

Komentarišući preporuke za unapređenje saradnje u različitim oblastima Berlinskog procesa koje su predstavljene na Forumu, ministarka Gorčević je kazala da iz iskustva možemo naučiti da neuravnotežene reforme dovode do negativnih posljedica, a jedan od razloga zašto se promijenila metodologija pristupanja EU je taj što sada znamo da ekonomske ili druge reforme ne smiju ići na štetu vladavine prava.

“Mislim da Crna Gora, više od bilo koje druge zemlje u regionu, ima proaktivan, vidljiv i otporan NVO sektor, posebno u pogledu njihovih aktivnosti u vezi sa procesom evropskih integracija. Ministarstvo evropskih poslova teži uključivanju organizacija civilnog društva u pregovaračku strukturu i proces planiranja reformi, ali i da da podršku njihovim aktivnosti kroz učešće u panel diskusijama i okruglim stolovima”, kazala je Gorčević.

Ona je dodala da vidi posebnu vrijednost u podsticanju lokalizacije Berlinskog procesa jer je to optimalan način da se iskažu specifične potrebe i prioriteti zemalja Zapadnog Balkana, od kojih većina ima posebne situacije koje utiču na njihov napredak u procesu pristupanja. Gorčević je pojasnila da kada državne i lokalne vlasti i NVO osjete da imaju udjela u Berlinskom procesu, više će se posvetiti njegovoj misiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR