21 °

max 21 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

24° / 15°

Srijeda

16.10.

22° / 13°

Četvrtak

17.10.

17° / 16°

Petak

18.10.

17° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Atlantski savez Crne Gore obilježava 18. rođendan: 2BS Forum kruna aktivnosti

Politika

Comments 0

Atlantski savez Crne Gore obilježava 18. rođendan: 2BS Forum kruna aktivnosti

Autor: Antena M

  • Viber

Atlantski savez Crne Gore danas obilježava 18. godina od osnivanja, a u posljednje gotovo dvije decenije postao je neizostavan akter u promociji euroatlantskih vrijednosti, regionalne stabilnosti i bezbjednosti.

"Atlantski savez Crne Gore osnovan je 2006. godine, u periodu kada je Crna Gora kao mlada nezavisna država započinjala svoj put ka međunarodnoj afirmaciji i integraciji u euroatlantske strukture. Naša misija je tada, kao i danas, bila jasna: pružiti podršku Crnoj Gori na njenom putu ka NATO članstvu, promovisati vrijednosti demokratije, slobode, vladavine prava i sigurnosti, te doprinijeti jačanju regionalne saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti", saopšteno je iz tog saveza.

Kako s navodi u saopštenju, u vrijeme kada je Atlantski savez osnovan, Crna Gora je, na početku svog međunarodnog puta, bila suočena sa velikim izazovima. Kroz dosljednu saradnju s partnerima, organizaciju niza edukativnih i promotivnih aktivnosti, i značajan angažman u sferi javne diplomatije, naša organizacija je dala doprinos u pripremi zemlje za članstvo u NATO, koje je ostvareno 2017. godine, kada smo zajedno sa građanima Crne Gore i međunarodnim partnerima obilježili uspjeh koji je bio plod decenijskog napora, upornosti i vizije.

"Danas, 18 godina kasnije, živimo u vremenu geopolitičkih izazova koji oblikuju budućnost regiona, a tenzije koje se rasplamsavaju na Zapadnom Balkanu predstavljaju izazov kako za NATO savez tako i za Evropsku uniju", kazali su iz Atlantskog saveza.

U tom kontekstu, članstvo Crne Gore u NATO ima još veći značaj, budući da Alijansa u ovom trenutku predstavlja najznačajniji garant stabilnosti u našoj zemlji.

"Atlantski savez Crne Gore zbog toga ostaje posvećen očuvanju i jačanju tog članstva, a nedavno održani 2BS Forum, kruna je tih aktivnosti i svima koji učestvuju na Forumu pruža jedinstvenu platformu za dijalog, edukaciju i analizu ključnih pitanja koja se tiču odbrane, bezbjednosti i spoljne politike", dodaje se u saopštenju.

Ističu kako su pomosni na postignuto u prethodnih 18 godina, ali i svjesni da se ne smijemo zaustaviti na tome.

"Nastavićemo da budemo proaktivni i dosljedni vrijednostima koje promovišemo od samog početka, i otvoreni za saradnju sa svima koji baštine ove vrijednosti, u zajedničkom nastojanju da izgradimo sigurniju budućnost i stabilnije okruženje za Crnu Goru i cio region", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR