22 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministar Ernad Suljević ne podržava antievropske zakone ZBCG

Izvor: Vlada CG

Politika

Comments 1
Ministarstvo zaduženo za saradnju sa NVO nije konsultovano oko inicijative partija bivšeg DF-a da se hitno donese "zakon o agentima stranog uticaja" u Crnoj Gori

Ministar Ernad Suljević ne podržava antievropske zakone ZBCG

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama Ernad Suljević neće podržati ni jednu antievropsku i antizapadnu zamisao dijela vladajuće koalicije, a kako je saopštio Anteni M, on o najnovijoj inicijativi koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) kojom se predlaže hitno donošenje "zakona o agentima stranog uticaja" u Crnoj Gori, nije ni pitan, iako je saradnja sa NVO u njegovoj direktnoj nadležnosti.

On je objasnio da, s obzirom da je juče od strane političkih predstavnika ZBCG najavljeno da treba pripremiti i donijeti novi zakon koji će urediti funkcionisanje određenih nevladinih organizacija koje pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljašnju politiku Crne Gore, ministarstvo na čijem je čelu, nije konsultovano na ovu temu.

“Naglašavamo da smo se o ovoj temi informisali iz medija”, kazao je Suljević.

Suljević je istakao da su nevladine organizacije pokazale da su prijatelji i pratneri državi Crnoj Gori i da kontinuirano pružaju podršku demokratizaciji društva, s posebnim akcentom u djelu koji se odnosi na proces pristupanja u EU.

“Moj stav,kao resornog Ministra, je jasan po ovom pitanju i sve dok sam ja na čelu ovog ministarstva nijednim potezom nećemo doprinijeti da se uspori proces pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji. Evropizacija našeg društva mora postati prioritetni zadatak svih institucija u Crnoj Gori ali i civilnog sektora”, kazao je Suljević.

Podsjetio je da je Zakonom o nevladinim organizacijama određeno da inspekcijski nadzor nad sprovođenjem zakona vrše poreski inspektori i inspektori rada, te da je odrađeno je se “ovim zakonom uređuje način osnivanja, upisa i brisanja iz registra, status, organi, finansiranje i druga pitanja od značaja za rad i djelovanje nevladinih organizacija”. Takođe, kako je kazao, odredbama člana 1, Zakona o političkim partijama, određeno je da: “Ovim zakonom uređuju se: uslovi i način osnivanja, organizovanja, registracije, udruživanja i prestanka rada političkih partija”, iz čega  proizilazi da je djelovanje nevladinih organizacija i političkih partija regulisano propisima koji već postoje.

Na pitanje o iskustvu zemalja koje su usvojile zakonsko rješenje za koje se zalažu iz ZBCG, Suljević je kazao kako su te države dobile jasne smjernice od Evropske komisije i praktično im je zaustavljen put ka EU integracijama.

“Primarni cilj zvanične Crne Gore je punopravno članstvo u Evropskoj Uniji, i svi prijedlozi koji će Crnu Goru udaljiti sa tog puta, nikada neće imati moju podršku kao resornog ministra ali ni Bošnjačke stranke kojoj pripadam”, zaključio je Suljević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dzimi

Dzabe vam je krecit najbolje vama je da nista ne pricate jer vas niko i ne pita o njihovim odlukama