20 °

max 20 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 12°

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

18° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Ako Milatović i Ura uđu u koaliciju sa opozicijom, to će snažno uzdrmati vlast na nacionalnom nivou

Politika

Comments 2

Vujović: Ako Milatović i Ura uđu u koaliciju sa opozicijom, to će snažno uzdrmati vlast na nacionalnom nivou

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ukoliko Milatovićev Pokret za Podgoricu i Ura naprave koalicioni aranžman sa dosadašnjom opozicijom u podgoričkom parlamentu i pošalju vladajuću koaliciju u opoziciju, onda će to snažno uzdrmati temelje vlasti na nacionalnom nivou – ocijenio je Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), ističući da bi, ukoliko podrži PES-ovu koaliciju, Milatovićev politički projekat bio potrošen.

Komentarišući rezultat izbora u Podgorici, Vujović je kazao da su partije opozicije na nacionalnom nivou, odnosno partije koje su srušile lokalnu vlast u Podgorici, odnijele pobjedu.

- Jasno je iz toga kako su glasali građani, da su oni bili nezadovoljni radom lokalne samouprave, odnosno uprave grada i da su im izglasali nepovjerenje – kazao je Vujović.

Na pitanje može li se rezultat izbora u Podgorici odraziti na stabilnost Vlade, s obzirom na to da partije koje čine izvršnu vlast nijesu dobile većinu, Vujović je kazao da odgovor na ovo pitanje prije svega zavisi od ishoda pregovora o formiranju lokalne vlasti u Podgorici.

- Ukoliko Milatovićev Pokret za Podgoricu i Ura naprave koalicioni aranžman sa dosadašnjom opozicijom u podgoričkom parlamentu i pošalju vladajuću koaliciju u opoziciju, onda će to snažno uzdrmati temelje vlasti na nacionalnom nivou. Međutim, njihov odnos prema koaliranju sa dosadašnjom opozicijom je prilično nejasan. Još nejasnija bi bila odluka da nastave koaliranje sa PES-om, Demokratama i nekadašnjim DF-om. U tom slučaju bi Milatović konsolidovao na vlasti Spajića i dao mu šansu da se tokom parlamentarnog mandata oporavi od snažnog pada podrške birača PES-u – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, politička logika upućuje da je Milatović dobio šansu da preuzme zajedno sa opozicijom glavni grad.

- Iako je lista koju je podržao predsjednik Crne Gore ostvarila značajno lošiji rezultat od očekivanog, on je uspio da nanese veliku štetu PES-u. Razlika je da je on vjerovao da će PES-ovi razočarani birači po automatizmu podržati njegovu listu. Oni to u velikoj mjeri nijesu učinili – kazao je Vujović.

Istakao je da bi, međutim, Milatović, a posebno Abazović, bili vraćeni u igru koalicijom sa opozicijom u Podgorici.

- Više je nego jasno da su i Abazović i Milatović ispali iz igre za nacionalni nivo, te da im je ovo prilika da se vrate u nju, zajedno sa opozicijom, koja je bila posljednje četiri godine daleko od šanse da bude dio vlasti na nacionalnom nivou. Mandat koji su Abazovićeva i Milatovićeva lista dobile u Podgorici je veoma jasan. Promjena vlasti koju su srušili, iako su bili njen dio. Tako da će i u slučaju koalicije sa DPS-om oni zadržati te birače, a steći šanse da prošire podršku – smatra Vujović.

Prema njegovim riječima, ne treba da iznenadi eventualna podrška Milatovića koaliciji predvođenoj PES-om, što bi vjerovatno, kako je kazao, u tom slučaju nosilo sa sobom dobitak nekih funkcija na nacionalnom nivou, sve uz posredovanje i pritisak zvaničnog Beograda.

- No, u tom slučaju Milatovićev politički projekat će biti potrošen i potopljen u sadašnju vlast čiji se najveći dio suočava sa značajnim padom podrške – istakao je Vujović.

Komentarišući loš rezultat Milatovića i Abazovića, iako je jedan predsjednik države, a drugi bivši premijer, Vujović je istakao da je više agencija koje se bave istraživanjem javnog mnjenja podstaklo veća očekivanja predsjednika Milatovića, ali, kako je rekao, očigledno se ona nijesu ispunila.

- Međutim, veoma je teško izmjeriti novostvorenu partiju koja je nastala iz raskola postojeće. Mislim da i pored toga Milatović može biti zadovoljan jer drži ključeve vlasti u Podgorici, što je i očekivao i zbog čega je srušio lokalnu vlast – ocijenio je Vujović.

Prema riječima Vujovića, od svih scenarija u Podgorici najmanje vjerovatan je onaj koji bi predviđao manjinsku podršku listi koju je predvodio Luka Rakčević, te da su realnije opcije da se dogovore sa jednim od dva bloka.

- DPS sa velikim rastom podrške ne može prihvatiti eventualnu ponudu da manjinski podrži administraciju Ure i Milatovićevog pokreta. Vjerujem da bi oni bili spremni kao kompromisno rješenje Rakčevića za gradonačelnika, a da nova vlast u Podgorici bude koaliciona. Za njih prvi put poslije četiri godine radi vrijeme. Ako ostanu van vlasti, njihova podrška će rasti tako da ne moraju da žure – kazao je Vujović.

Ocijenio je da bi za koaliciju na nacionalnom nivou Rakčević za gradonačelnika bio nešto što bi teško „progutali“.

- Ali vjerujem da bi u krajnosti prihvatili tu mogućnost. Takva koalicija bi im omogućila da spriječe eventualni rast Milatovićevog pokreta, koji bi se utopio u sadašnju vlast – kazao je Vujović.

Komentarišući izjave iz nekadašnjeg DF-a da, ako Milatović uđe sa DPS-om, dobio bi „adekvatan odgovor“ parlamentarne većine, Vujović je kazao da je veoma teško sada predvidjeti što to tačno znači, ali moguće da bi tražili način za smjenu predsjednika, vjerujući da imaju lojalnu većinu u Ustavnom sudu, koji bi mogao njihovu eventualnu inicijativu da je predsjednik prekršio Ustav, prihvatiti, odnosno utvrđivanjem kršenja otvoriti put za njegovu smjenu u parlamentu.

- To je najradikalniji scenario. Međutim, daleko smo od situacije da bi takav scenario bio realan, ali ga ne treba isključiti posebno zbog činjenice da su sudije izabrane iz partijskih kvota, te su pokazale lojalnost svojim podržavaocima – rekao je Vujović.

Komentarišući izborni uspjeh DPS-a, ali i Evropskog saveza i SEP-a, Vujović je kazao da je veliki dio birača razočaran politikom vlasti.

- Umjesto onoga što su obećali biračima, njihovo djelovanje se svelo na otvorenu ili prikrivenu identitesku politiku. Mandićev blok ih jednostavno usisava, ali ne i njihove birače. Što je PES u većem saglasju sa nekadašnjim DF-om, to PES-u sve više pada podrška. Spajić je dobio podršku za identitetski neutralnu politiku koja je trebaloa da obezbijedi ekonomski preporod zemlje i bolji standard. Nema identitetski neutralne politike sa proruskim i prosrpskim partijama u koaliciji – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, umjesto toga uz deklarativnu podršku integracijama imamo stalne najave blokade pregovora sa EU.

- Kada nekadašnji DF predloži zakon o stranim agentima da bi se obračunao sa prozapadnim nevladinim organizacijama i medijima, on je svjestan da je takav potez vlasti u Gruziji imao za posljedicu prekid pregovora o članstvu. Tako da taj prijedlog ima za cilj da spriječi ubrzano članstvo Crne Gore u EU, kao što su bili pokušaji da se isprovocira Hrvatska da blokira pregovore sa Crnom Gorom. Te partije će sve uraditi da blokiraju pregovore sa jedne strane, a sa druge da zastraše kritičare vlasti po ugledu na Putina, Vučića... – kazao je Vujović.

Istakao je da, kada građani sve to gledaju, onda nije ni čudo da počinju u velikom procentu da ponovo glasaju za partije koje su izgubile vlast 2020. godine.

- DPS i druge partije opozicije postaju sve većem broju građana prihvatljiva alternativa sadašnjoj vlasti. Sve partije sadašnje opozicije su promijenile rukovodstva koja su izgubila izbore, za razliku od partija vlasti kojima i dalje upravljaju stari kadrovi. Stoga konkurentnost vladajućih partija opada, a opozicionih raste – kazao je Vujović.

Komentarišući izostanak podrške Bošnjačkoj stranci, Vujović je kazao da je ulazak u koaliciju sa esktremnim prosrpskim partijama bio potez koji je poljuljao povjerenje velikog broja birača ove partije.

- Jednostavno, oni nijesu bili spremni da podrže koaliranje sa partijama koje negiraju genocid u Srebrenici, podržavaju snage koje su pravile zločine prema muslimanima i Bošnjacima. Stoga ne čudi da je ova partija izgubila u Podgorici gotovo polovinu birača. U BS-u su očigledno zaboravili da su gotovo svi njihovi birači nekada glasali za SDP, SD ili DPS. Tako da veoma lako mogu ponovo početi da glasaju za te partije. Znači, nijesu njima konkurencija samo bošnjačke nacionalne partije. Izlaskom na izbore druge bošnjačke partije, ovoj partiji će biti značajno ugrožena sadašnja lagodna pozicija. Rezultat u Podgorici je bio snažno upozorenje – istakao je Vujović.

Na pitanje zašto je bila niska izlaznost na izborima u Podgorici, Vujović je rekao da je veliki broj birača sa jedne strane razočaran ponudom, a sa druge homogenizacija nije dovoljno jaka oko identitetskih pitanja.

Neupitan legitimitet Milatovića kao predsjednika države

Zlatko Vujović je, na pitanje da li loš rezultat liste Milatovića dovodi u pitanje njegov legitimitet kao predsjednika države, rekao da „kada je riječ o legitimitetu njega kao predsjednika, on je veoma jasan“.

- Predsjednik Crne Gore je jedina funkcija čiji se nosilac bira neposredno, i čije obavljanje je ograničeno na dva mandata. U praksi je često da predsjednicima pada povjerenje tokom mandata, ali teško da ćete naći primjer da je neki predsjednik zbog toga podnio ostavku, za razliku od vlade čiji se premijer suočio sa drastičnim padom podrške. Premijera je lakše žrtvovati jer njegovo opstajanje na vlasti zavisi od podrške u parlamentu, za razliku od predsjednika države koji se ne može iz političkih razloga smijeniti – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o lokalnom rezultatu, ne može se praviti znak jednakosti između toga ko bi glasao za predsjednika države sa onima koji bi glasali za listu koja nosi njegovo ime.

- Pravi rezultat Milatovića na predsjedničkim izborima je rezultat koji je ostvario u prvom krugu. Ono što se desilo u drugom krugu je splet političkih okolnosti koji je nametao protivnicima Đukanovića da glasaju za njega, motivisani borbom prema Đukanoviću, a ne podrškom samom Milatoviću. Stoga je neupitan legitimitet Milatovića kao predsjednika – istakao je Vujović.

Duplo upisani birači najveći problem ugrožavanja integriteta izbora u regionu

- Nezakonito duplo upisani birači postaju najveći problem ugrožavanja integriteta izbora u regionu. Problem koji je uvijek postojao u određenoj mjeri postaje ogroman jer zvanični Beograd koristi ogromne resurse da bi preko stotine hiljada nelegalno upisanih birača usmjeravao i uticao na ishod izbora u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini – kazao je Zlatko Vujović.

Istakao je da se sad ne čuju samo glasovi da je to promijenilo ishod izbora u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije, Crnoj Gori, već i opozicija iz Republike Srpske navodi da su birači iz Crne Gore i Srbije „presudili“ lokalne izbore recimo u Trebinju.

- Problem se lako rješava uparivanjem baza birača unutar regiona Zapadnog Balkana kao priprema za članstvo u EU. Nažalost, ne postoji dovoljna podrška zapadnih partnera da se taj problem sada riješi. Dok oni to ne postave kao prioritetni uslov za brojne pogodnosti koje pružaju Srbiji, imaćemo situaciju da predsjednik Srbije i dalje često odlučuje o ishodu izbora u regionu – dodao je Vujović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Ura je neopisano crnogotćrsko političko štetočinstvo. Svaki napor sa njima obeshrabruje apstinente. To laici vide.

Dragan

Sjajna analiza! Konkretna kritika naših zapadnih partnera, itekako odgovornih za loše društveno-političko stanje u regionu, i inteligentan odgovor njihovom pulenu na izrečeno u Tivtu pre neki dan.