22 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 16°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 15°

Nedjelja

20.10.

16° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gorčević: EU ne treba da gleda ZB kao paket, Crna Gora treba da uđe prva

Izvor: Antena M

Politika

Comments 0

Gorčević: EU ne treba da gleda ZB kao paket, Crna Gora treba da uđe prva

Autor: Antena M

  • Viber

Ministrica evropskih poslova Maida Gorčević saopštila je na Forumu 2000 u Pragu da se zvanična Podgorica nada da ćemo sa novom Evropskom komisijom imati više razloga za optimizam kada je posrijedi proširenje EU. 

Crna Gora je, napominje Gorčević, lider procesa proširenja u regionu. Dodaje da je ohrabrujuće i to što će komesarka EU za proširenje biti Marta Kos iz Slovenije, države koje je opredjeljena za proširenje EU.

Proširenje, ističe Gorčević, nije samo tehničko pitanje već i političko.

"Razumijem one koji kažu da EU ne želi da primi u članstvo zemlje koje potencijalno mogu da prave probleme. Ali Crna Gora nije jedna od takvih država, mi nismo nikada pravili probleme, dobar primjer je naš ulazak u NATO. I zato je Crna Gora idealan kandidat da bude prva sljedeća država koja će postati dio EU. Crna Gora će završiti svoj domaći zadatak u tehničkom smislu, ali onda je na redu politički dio gdje države članice treba da se usaglase o našem prijemu", ističe Gorčević.

Naglašava da ona smatra da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu članice EU. "Ali da nas ne gledaju kao jedan zajednički paket, u smislu da svi moramo ući u isto vrijeme u EU. Mislim da Crna Gora treba da uđe prva i da bude primjer za ostale zemlje Zapadnog Balkana", poručuje Gorčević uz napomenu da moramo iskoristiti ovaj momentum i završiti cijeli posao pristupanja do 2028. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR