22 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 16°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 15°

Nedjelja

20.10.

16° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održan sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo: Napredak u poglavljima 11, 12 i 13 na putu ka EU

Izvor: Vlada Crne Gore

Politika

Comments 0

Održan sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo: Napredak u poglavljima 11, 12 i 13 na putu ka EU

Autor: Antena M

  • Viber

Sedamnaesti sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Crne Gore i Evropske komisije održan je danas u Podgorici, a otvorio ga je glavni pregovarač Crne Gore Predrag Zenović, dok se u ime Evropske komisije obratila zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja Sindi van den Bogert.

U svom uvodnom obraćanju, Zenović je istakao da se Crna Gora nalazi u „prelomnom trenutku našeg pregovaračkog procesa“.

„Ova godina će ostati upamćena po izuzetnim rezultatima i ključnim koracima na našem putu ka cilju — da Crna Gora postane 28. članica Evropske unije do 2028. godine“, naglasio je Zenović, dodajući da se zahvaljuje Evropskoj komisiji na kontinuiranoj podršci.

On je takođe podsjetio da je Crna Gora od posljednjeg sastanka Pododbora, održanog u Briselu 2023. godine, intenzivno radila na ispunjavanju obaveza iz pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13.

Van den Bogert se osvrnula na nedavnu Međuvladinu konferenciju u Briselu, koja je održana 26. juna, na kojoj je Crna Gora dobila završna mjerila za poglavlja vladavine prava 23 i 24.

„Čestitam na dostizanju ove prekretnice! Evropska komisija podržava vaše ambiciozne planove za napredak u procesu pristupanja i pokrenula je rad na planiranju zatvaranja svih poglavlja do kraja 2026. godine. Međutim, lopta je na terenu Crne Gore i Crna Gora treba da pojača svoje napore i ubrza napredak u svim oblastima kako bi se to postiglo. Posao koji Crna Gora radi mora biti temeljan i kredibilan i ne može se požurivati“, izjavila je Van den Bogert.

Ona je naglasila potrebu za održavanjem dobrih odnosa sa svim članicama EU, naročito sa susjednim državama, kako bi one ostale čvrsti saveznici Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Govoreći o pregovaračkom poglavlju 11, Zenović je istakao napredak u pripremi Implementacionog plana za uspostavljanje Integriranog administrativnog i kontrolnog sastava (IAKS) i Agencije za plaćanja, izražavajući uvjerenje da će ovaj dokument biti usvojen do kraja 2024. godine.

Kada je riječ o poglavlju 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Zenović je naglasio da se Strategija Crne Gore za transpoziciju i implementaciju pravne tekovine EU kontinuirano sprovodi, uz planirane dodatne napore u jačanju administrativnih kapaciteta i infrastrukture.

Takođe, naglasio je važnost usvajanja nove Strategije razvoja sektora ribarstva za period 2024-2029, zajedno s Akcionim planom, te Zakona o organizovanju tržišta u ribarstvu i akvakulturi. Očekuje se da će do sredine 2025. godine biti usvojena dodatna zakonska rešenja u ovoj oblasti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR