19 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

16.10.

23° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 16°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 15°

Nedjelja

20.10.

16° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zirojević: Građanska Crna Gora odbranila sebe, demografski rezultati  zabrinjavaju

Izvor: ES

Politika

Comments 1

Zirojević: Građanska Crna Gora odbranila sebe, demografski rezultati zabrinjavaju

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Danas objavljeni rezultati popisa stanovništva pokazali su, prije svega, da je građanska Crna Gora odbranila samu sebe i da nikakav pritisak, nikakve kampanje, nikakvi uticaji sa strane ne mogu obrisati ono što je suštinska karakteristika crnogorskog društva - njegovanje raznolikosti, kaže se u objavi koju potpisuje poslanik SD-a i funkcioner Evropskog saveza Nikola Zirojević.

Zirojević navodi da se Crna Gora odbranila i sačuvala građanski karakter uprkos četvorogodišnjim nasrtajima na njene temelje.

"Bez obzira na činjenicu da se u prethodne četiri godine na svaki način pokušava izvršiti etnički inženjering u Crnoj Gori, bez obzira što brojni centri moći unutar i van Crne Gore pokušavaju smanjiti broj nacionalnih Crnogoraca i onih koji govore crnogorskim jezikom, taj naum im nije uspio. Poslata je jaka poruka da je crnogorsko društvo prije svega građansko, ali i da je crnogorski nacionalni identitet otporan na sve pokušaje urušavanja".

On, međutim, navodi da su veoma zabrinjavajući pokazatelji da je stanovništvo u 9 opština u dubokoj demografskoj starosti.

"S druge strane, suštinski mnogo važniji podaci moraju aktivirati ozbiljan alarm i zabrinuti sve nas, bez obzira na to kako se nacionalno, vjerski ili politički osjećali. Čak 9 crnogorskih opština je u dubokoj demografskoj starosti. Ovim podatkom se svi zajedno moramo ozbiljno pozabaviti kako bismo spriječili da jedan dio Crne Gore u vremenu koje
je pred nama opusti", kazao je Zirojević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR