22 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 16°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 15°

Nedjelja

20.10.

16° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DFC: Rezultati Popisa se zloupotrebljavaju u političke svrhe, manipuliše sa narativom o ugroženosti srpskog jezika

Politika

Comments 0

DFC: Rezultati Popisa se zloupotrebljavaju u političke svrhe, manipuliše sa narativom o ugroženosti srpskog jezika

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Reakcije na rezultate Popisa stanovništva koji su juče objavljeni pokazale su da se popis u Crnoj Gori ne tretira kao prikupljanje statističkih podataka već se zloupotrebljava u političke svrhe i to ne samo u našoj zemlji već i u regionu, saopšteno je CdM-u iz Digitalno forenzičkog centra DFC. Naglašavaju da se manipuliše sa narativom o ugroženosti srpskog jezika i dezinformacijom da on nije službeni jezik u Crnoj Gori iako u Ustavu jasno piše da je srpski jezik u službenoj upotrebi. U DFC-u upozoravaju da otvaranje ovih tema direktno ugrožava evropski put Crne Gore.

“Nažalost, umjesto fokusa na socio-demografska pitanja, poput podatka da je devet crnogorskih opština u dubokoj demografskoj starosti, pažnja se posvećuje pitanjima etničke pripadnosti, vjeroispovjesti i maternjeg jezika, odnosno pitanjima koja ne bi trebala da imaju prioritet u građanskom društvu”, ocijenili su za CdM iz DFC-a.

Posebno, naglašavaju, zabrinjava kampanja tabloida iz Srbije i prosprskih portala u Crnoj Gori koji su se dodatno aktivirali nakon objave rezulatata Popisa.

U DFC-u smatraju da se objavama koje obiluju dezinformacionim narativima i senzacionalizmom, pokušava uticati na percepciju javnosti i dodatno polarizovati crnogorsko društvo.

“Identičan slučaj je bio uoči i tokom trajanja prikupljanja podataka za popis stanovništva. DFC je na to detaljno ukazao kroz studiju Neraskidive veze ili geopolitička strategija, koja je objavljena u martu 2024. godine, a koja tretira maligni uticaj Srbije u našoj zemlji. Kampanja za popis stanovništva u Crnoj Gori jasno je pokazala širinu i sinergiju u djelovanju režima u Beogradu i njegovih brojnih proksija u Crnoj Gori”, ističu u DFC-u.

Pojašnjavaju da se djelovanje političkih, vjerskih, medijskih, kulturno-obrazovnih organizacija tokom popisne kampanje zasnivalo na narušavanju građanskog koncepta društva, negaciji crnogorskog identiteta i relativizaciji evropskih i evroatlantskih opredjeljenja države Crne Gore.

“Identičnu situaciju imamo već danas, a za očekivati je da će se propagandna kampanja zastupnika rusko-srpskog uticaja u Crnoj Gori intenzivirati. Već se manipuliše sa emocionalnim narativom o ugroženosti srpskog jezika i dezinformacijom da on nije službeni jezik u našoj zemlji, iako u Ustavu jasno piše da je srpski jezik u službenoj upotrebi. U odnosu na Popis stanovništva iz 2011. godine procenat građana koji govori srpskim jezikom se nije značajno promijenio, što je još jedan pokazatelj da kampanja koju su proksiji srpskog uticaja odmah pokrenuli za cilj ima polarizaciju i destabilizaciju crnogorskog društva. Otvaranje ovih tema direktno ugrožava evropski put Crne Gore”, zaključili su iz DFC.

Konačni rezultati Popisa, koji je organizovan u decembru prošle godine, pokazali su da u Crnoj Gori živi 623.633 građana, od čega je 306.807 muškaraca, što je 49,2 odsto, i 316.826 žena odnosno 50, 8 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR