24 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

16.10.

24° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 17°

Petak

18.10.

22° / 17°

Subota

19.10.

21° / 17°

Nedjelja

20.10.

20° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Partija crnogorskih muslimana upozorava na pritiske i asimilaciju: Muslimanska zajednica u CG smanjena za polovinu

Politika

Comments 1

Partija crnogorskih muslimana upozorava na pritiske i asimilaciju: Muslimanska zajednica u CG smanjena za polovinu

Autor: Antena M

  • Viber

Muslimanska zajednica u Crnoj Gori pretrpjela je značajan pad broja svojih pripadnika u posljednjem popisu stanovništva, navodi se u saopštenju Partije crnogorskih Muslimana. Prema podacima popisa iz 2023. godine, broj građana koji se izjašnjavaju kao Muslimani smanjen je sa 3,31% iz 2011. godine na 1,63%. Predstavnici zajednice tvrde da je pad posljedica etničkog inženjeringa i političkih pritisaka, koji su rezultirali asimilacijom Muslimana u druge nacionalne identitete.

„I pored tih pritisaka, mnogi građani su ostali dosljedni svojoj nacionalnoj pripadnosti“, navodi se u saopštenju, uz naglasak da su Muslimani pokazali otpornost na dugotrajne asimilatorske politike. Prema navodima Partije, posljednjih 30 godina se sistematski pokušava nametnuti bošnjački identitet, zanemarujući muslimansku etničku zajednicu.

Osvrnuvši se na reakciju Bošnjačke stranke povodom rezultata popisa, Partija crnogorskih Muslimana ističe da je 0,8% Muslimana vjerovatno bilo pod pritiskom da se izjasne kao Bošnjaci. „Ovakav rezultat je direktna posljedica politike koja pokušava da nametne bošnjački identitet kao dominantan, a da se pritom zanemaruje muslimanska etnička zajednica“, saopštili su, dodajući da se time krši član 79. Ustava Crne Gore koji garantuje pravo na slobodno izjašnjavanje.

Bošnjačka stranka, koja je bila sastavni dio gotovo svake vlade u posljednjih 30 godina, nije uspjela da spriječi masovni odlazak stanovništva iz sjevernih krajeva Crne Gore, upozorava se dalje u saopštenju. „Stanovništvo napušta te krajeve zbog loših uslova života, a oni koji ostaju, bivaju prisiljeni da se izjasne u skladu s političkim interesima“, tvrde iz Partije.

Saopštenje završava pozivom Muslimanima Crne Gore da očuvaju svoj identitet i da se odupru asimilaciji. „Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti mora ostati slobodan čin, bez uticaja političkih ili materijalnih pritisaka,“ navodi se, uz poruku da će se Partija crnogorskih Muslimana i dalje boriti za očuvanje muslimanskog nacionalnog identiteta.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

vule

Postujem sve Bosnjake ,ali mi nije jasno odakle toliki broj Bosnjaka u Crnoj Gori - ili je na djelu nacionalni inzinjering slican onom velikosrpskom . jer oduvijek su u Crnoj Gori zivljeli Muslimani a rijec Bosnjak se tek pojavljuje zadnjih 25-30godina.