Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božović: Ovo je najgore ulaganje Vučićevog režima; Banović: Ne treba očekivati da će prosrpski akteri odustati od borbe za jezik

Politika

Comments 0

Božović: Ovo je najgore ulaganje Vučićevog režima; Banović: Ne treba očekivati da će prosrpski akteri odustati od borbe za jezik

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije, Balša Božović u izjavi za Antenu M kaže da je popis stanovništva u Crnoj Gori bilo najgore ulaganje Aleksandra Vučića.

„Mislim da je ovo najgore ulaganje koje je Vučićev režim imao u posljednjoj deceniji svog stolovanja u Beogradu. Dakle, mislim da sve ono što su uložili, sva sredstva, sav novac, svu medijsku kampanju, na kraju nije urodilo plodom. Ono što je ostalo iza te veoma prljave kampanje, rekao bih, etničkog inženjeringa u Crnoj Gori, ostalo je to da se zapravo na ovom popisu utvrdilo da su popisi iz 2003. i 2011. godine, a posebno 2011.  bili pošteni. Dakle mala je razlika u odnosu na popis iz 2011. godine“, kazao je Božović.

Marko Banović, analitičar DFC-a, u izjavi za Antenu M komentarisao je narativ prosrpskih aktera u Crnoj Gori nakon izlaska zvaničnih rezultata popisa, on je istako da ti narativi imaju za cilj jačanje polarizacije u Crnoj Gori i sprječavanje Crne Gore da bude EU članica.

„Ti narativi se zasnijevaju na emocionalnim manipulacijama, a ističe se ugroženost prvenstveno srpstva stanovništva u Crnoj Gori, konkretno srpskog jezika, zatim da je ovim popisom zaustavljena srbizacija Crnoj Gore, takođe naglasio bih da je ovo samo jedan dio hibridne kampanije koja se vodi iz Beograda. Kampanja se sastoji i iz drugih vidova djelovanja prosrpskih proksija u Crnoj Gori, kao što su uvođenje dvojnog državljanstva između Crnoj Gori i Srbije, Zakon o stranim agentima i to je vrlo jasan cilj za zaustavljanje evropskih integracija Crnoj Gori, a obzirom da to nije trenutno u interesu režima u Beogradu, kao ni režimu u Moskvi“, rekao je Banović.

Banović kaže da ne treba očekivati da će prosrpski političari odustati od borbe da službeni jezik u Crnoj Gori bude srpski bez obzira što je popis pokazao da srpskim jezikom ne govori više od 50 odsto stanovništva.

„Znali su da teško mogu da očekuju da će biti na popisu veći broj Srba, odnosno građana koji se izjaštavaju kao Srbi, od onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, ali su bili svjesni prilike da se popis može iskoristiti u segmentu jezika. Prosrpski proksiji su u svojim govorima i jasno isticali da u slučaju da srpski jezik bude koristilo preko 50 odsto građana, da će onda inicirati izmjene Ustava. Očigledno da nisu zadovoljni s procentom koji se pokazao na zvaničnim rezultatima popisa, ali svakako da oni neće odustajati od svoje agende. To je jasno vidljivo i kroz jučerašnje nastupe gotovo svih prosrpskih političkih struktura“.

Sagovornik Antene M  je komentarisao i umjerenu izjavu predsjednika Skupštine Andrije Mandića, nakon objave zvaničnih rezultata popisa ističući da njihove, iako umjere izjave, treba pažljivo tumačiti.

„On je tom izjavom rekao da će inicirati dijalog u zaštitu srpskog pitanja u Crnoj Gori. Vidjeli smo i izjave Milana Kneževića za jedan srpski tabloid da će nakon rezultata popisa inicirati izmjene, tj. uvođenje dvojnog državljanstva između Srbije i Crne Gore. Zastupnike srpskih interesa u Crnoj Gori treba vrlo pažljivo tumačiti i obraćati pažnje na njihova djela. Vidjeli smo danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo javni poziv za nevladine organizacije za učešće u javnoj raspravi oko izmjena zakona o državljanstvu. Tako da su to sve pokazatelji njihove stvarne agende, a u suštini to je agenda režima Aleksandra Vučića“, navodi Banović.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR