17 °

max 21 ° / min 14 °

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

22° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Petak

25.10.

20° / 15°

Subota

26.10.

21° / 14°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sastanak Odbora za izbornu reformu s EU: Poziv na konsenzus i brže reforme

Izvor: Skupština Crne Gore

Politika

Comments 0

Sastanak Odbora za izbornu reformu s EU: Poziv na konsenzus i brže reforme

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru intenzivnih radova na izbornim reformama, kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Vasilije Čarapić i Nikola Rakočević, danas su se sastali sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, predvođenim šefom delegacije, Nj.E. Johanom Zatlerom. Sastanku su prisustvovali i Rikardo Seri, Laura Zampeti i Friderike Vunšman.

Čarapić je tokom sastanka naglasio da je Odbor uspješno prevazišao političke podjele i da su u toku intenzivni radovi na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPSIK).

"Održano je sedam sastanaka radne grupe, a postoji snažna politička volja dvije najveće političke stranke da se proces izborne reforme završi u ovom sazivu Skupštine", rekao je Čarapić.

On je takođe istakao značaj transparentnosti u procesu reforme.

"Kroz dosadašnji proces naučili smo da je bolje sve obaviti kako treba i transparentno, nego žuriti sa reformama. Ovaj Zakon će predstavljati dobar model za nastavak reformi", dodao je on pohvalivši interesovanje drugih političkih partija za proces, kao i značaj učešća nevladinog sektora i državnih institucija.

Ambasador Zatler je izrazio zadovoljstvo što Evropska unija prepoznaje izbornu reformu kao prioritet Skupštine Crne Gore, te dodao da je cilj iskoristiti momentum stečen dobijanjem IBAR-a kako bi se dodatno ubrzao proces reformi.

Rakočević je naglasio potrebu za završetkom izborne reforme u dogovorenim rokovima, ističući da parlamentarna opozicija aktivno doprinosi ovom procesu.

"Moramo biti oprezni da deo parlamentarne većine ne ugrozi reformski proces", upozorio je Rakočević i pozvao sve aktere da zajednički doprinesu ostvarenju ciljeva.

Takođe je istakao važnost da svi zakoni vezani za izbore, uključujući Zakon o državljanstvu, prođu kroz Odbor. "Vrlo je bitno da se zakoni u Odboru izglasaju konsenzusom, kako bi svi akteri pokazali privrženost procesu", zaključio je Rakočević.

Tokom sastanka razgovarano je i o daljim planovima Odbora, kao i o potencijalnim izmjenama izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR