17 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ibrahimović na obilježavanju Dana UN-a: "Ujedinjene nacije i osnaženi multilateralizam imaju presudnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti"

Izvor: MVP

Politika

Comments 0

Ibrahimović na obilježavanju Dana UN-a: "Ujedinjene nacije i osnaženi multilateralizam imaju presudnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti"

Autor: Antena M

  • Viber

Tradicija posvećenosti multikulturalizmu i toleranciji doprinosi pozicioniranju Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović na svečanom prijemu povodom obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija (UN), navodi se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova.

Kako ističu ministar je ocijenio da se svijet suočava sa nizom kompleksnih izazova, zbog čega Ujedinjene nacije i osnaženi multilateralizam imaju presudnu ulogu za zaštitu međunarodnog poretka zasnovanog na pravu.

„Dan Ujedinjenih nacija obilježavamo u jednom od najizazovnijih trenutaka za međunarodnu zajednicu. Svijet se suočava sa rastućim krizama i konfliktima koji ukazuju na činjenicu da su osnovni principi Povelje Ujedinjenih nacija pogaženi. Zbog toga je nedavno usvojeni “Pakt za budućnost”, kao platforma za unaprjeđenje multilateralne saradnje, od ključnog značaja. U potpunosti podržavamo i “Novu agendu za mir” generalnog sekretara UN-a, koji ističe važnost prevencije sukoba, razoružanja i jačanja diplomatskih napora”, poručio je Ibrahimović. 

On je podsjetio, navode u saopštenju, na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027, sa ciljem da pruži doprinos globalnim naporima za očuvanje mira i sigurnosti, te uključi perspektivu i vrijednosti geografski malih država u srž donošenja globalnih odluka. “Crna Gora, sa svojom hiljadugodišnjom državnom tradicijom i vjekovnom multikulturalnošću, služi kao svjetionik raznolikosti i tolerancije u regionu Zapadnog Balkana. Prepoznata je kao faktor stabilnosti, što predstavlja glavnu prednost i doprinos održavanju mira i bezbjednosti”, ocijenio je ministar.

Ibrahimović je dodao  da je Crna Gora usmjerena ka postizanju ciljeva održivog razvoja, sa posebnim fokusom na unaprjeđenje kvaliteta života građana, zaštitu životne sredine i jačanje socijalne inkluzije. “To je usko povezano i sa ciljevima iz naše evropske agende i doprinosi težnji da budemo prva naredna članica Evropske unije. U tom kontekstu, evropska perspektiva Zapadnog Balkana je bez alternative i ostaje ključna za mir, napredak i suočavanje s izazovima koje predstavljaju destruktivne politike”, zaključio je Ibrahimović.

Na svečanosti je govorio i rezidentni koordinator UN sistema u Crnoj Gori Dijego Sorilja. Istakao je da, suočene sa rastućim globalnim izazovima, Ujedinjene nacije ostaju moralni kompas koji je svijetu potreban.

„Na nedavnoj Generalnoj debati 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru, svjetski lideri su se saglasili da je svijetu potrebno više UN-a, a ne manje, kako bi adekvatno moglo da se odgovori na aktuelne izazove. A rezultat je Pakt za budućnost koji su usvojili svjetski lideri u čijem je fokusu jačanje multilateralizma, reforma međunarodnog finansijskog sistema i Savjeta bezbjednosti“, kazao je Sorilja, ističući da, u tom, kontekstu Crna Gora ima mnogo toga da ponudi. 

„Kroz aktivno učešće u brojnim međunarodnim inicijativama, Crna Gora je dokazala svoju posvećenost multilateralizmu. Ne sumnjam da će aktivno doprinijeti i ostvarenju Pakta za budućnost, prije svega kroz proces pristupanja EU kojim se ispunjava veći dio Agende za održivi razvoj“, rekao je Sorilja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR