11 °

max 22 ° / min 11 °

Subota

26.10.

22° / 11°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Armenko – Felten: Nastavak partnerstva putem saradnje koja će ojačati autoritet Suda

Izvor: Ustavni sud

Politika

Comments 0

Armenko – Felten: Nastavak partnerstva putem saradnje koja će ojačati autoritet Suda

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednica Ustavnog suda (US) Snežana Armenko sastala se danas sa njemačkim ambasadorom Peterom Feltenom a tokom susreta iskazana je spremnost za nastavak snažnog partnertstva dvije institucije putem međusobne saradnje kojom će se ojačati autoritet i dignitet Ustavnog suda te sprovesti suštinske reforme u cilju ostvarivanja postavljenih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva na putu ostvarivanja vladavine prava.

U saopštenju se navodi da je Armenko izrazila zahvalnost na prijateljskoj saradnji između Ambasade Njemačke i Ustavnog suda Crne Gore, na obostrano zadovoljstvo institucija, koje traje dugi niz godina.

Armenko je, kako se dodaje, posebno ukazala na značajan doprinos koji ustavnim sudovima regiona konstantno pruža njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), pod čijim pokroviteljstvom se svake godine analiziraju ustavnosudske teme i izazovi sa kojima se ustavne sudije susrijeću u radu, uz pomoć ranijih sudija Saveznog Ustavnog suda Njemačke i drugih njemačkih eksperata.

Iz Ustavnog suda naveli su da je ambasador Felten upoznat sa pravcima djelovanja Ustavnog suda Crne Gore u budućnosti u cilju dostizanja kratkoročnih i dugoročnih ciljeva poput brzine i efikasnosti, transparentnosti i konzistentnosti u postupanju, kao i suočavanja sa izazovima kao što su nedovoljna kadravska popunjenost i snaženje finansijske nezavisnosti.

Armenko je ukazala i na praksu Ustavnog sud Crne Gore u kojoj se Ustavni sud pozivao na odluke Saveznog Ustavnog suda Njemačke, npr. u dijelu granica dopuštene ustavnosudske kontrole zakonodavne djelatnosti s aspekta države socijalne pravde, prilikom normativne analize uređenja instituta amnestije, zdravstvenog osiguranja, socijalne i dječije zaštite, poreske i fiskalne politike.

Iz Ustavnog suda su kazali da su Armenko i ambasador Felten razgovarali o važnosti rada na izmjeni normativnih rješenja kojima će se osigurati efikasnost i ažurnost u radu i optimalno vršenje ustavnosudskih nadležnosti, samostalno i nezavisno od bilo koje grane vlasti.

“Iskazana je spremnost za nastavak snažnog partnertstva dvije institucije putem međusobne saradnje kojom će se ojačati autoritet i dignitet Ustavnog suda i sprovesti suštinske reforme u cilju ostvarivanja postavljenih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva na putu ostvarivanja vladavine prava”, kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR