13 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

26.10.

22° / 13°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skupština Crne Gore najtransparentnija u regionu

Izvor: Arhiva Antena M

Politika

Comments 0

Skupština Crne Gore najtransparentnija u regionu

Autor: Antena M

  • Viber

Skupština Crne Gore ponovo je proglašena je za najtransparentniji parlament u regionu sa 88,14% ispunjenih indikatora otvorenosti, pokazalo je ovogodišnje istraživanje „Otvorenost parlamenata u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana“, sprovedeno u periodu od sredine februara do juna. Istraživanje je pokazalo da je Skupština Crne Gore postigla dodatni napredak u odnosu na prethodnu godinu, što je pokazatelj snažne opredijeljenosti za kontinuiranim radom na polju otvorenosti i transparenosti, saopšteno je danas u toj instituciji.

Nakon crnogorskog Parlamenta, najveći nivo ispunjenosti kriterijuma zabilježila je Skupština Sjeverne Makedonije sa 74,86%, potom Narodna skupština Republike Srbije koja ispunjava 57,24%, dok u Bosni i Hercegovini, Parlamentarna skupština BiH ispunjava 56,8% indikatora otvorenosti (Dom naroda ispunjava 56,76%, a Predstavnički dom 56,84% indikatora otvorenosti), dodaje se u saopštenju.

"U ovogodišnjem istraživanju istaknuto je da je Skupština Crne Gore jedini parlament u regionu koji objavljuje polugodišnje izvještaje o svom radu, te da je i jedina zemlja u regionu koja je implementirala e-peticije. Konstatovano je da je Skupština, godinama unazad, uspostavila napredne prakse koje osiguravaju visok nivo njene administrativne transparentnosti i otvorenosti, što je pohvaljeno i od strane Evropske komisije u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori", ističe se u saopštenju.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa Metamorfozis fondacijom iz Sjeverne Makedonije, Partnerima za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) i Udruženjem građana Zašto ne? iz Bosne i Hercegovine (BiH) – razvija analitički instrument, Regionalni indeks otvorenosti, koji daje pouzdanu sliku o tome koliko su parlamenti otvoreni prema građanima i društvu. Regionalni indeks otvorenosti mjeri učinak izvršnih vlasti i parlamenata u poštovanju principa dobrog upravljanja, i to na osnovu četiri principa: (1) transparentnost, (2) pristupačnost, (3) integritet i (4) učinkovitost, s tim što se kroz sva ova četiri principa prožima i prati još jedan domen - otvoreni podaci, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR