14 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

26.10.

22° / 14°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

23° / 16°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen: Imate razloga da budete ponosni, mi smo uz vas, Spajić: Sljedeće dvije godine presudno važne za evropsku budućnost

Izvor: Dragan Tomašević/Antena M

Politika

Comments 5
Zajednička konferencija sa predsjednicom Evropske komisije

Fon der Lajen: Imate razloga da budete ponosni, mi smo uz vas, Spajić: Sljedeće dvije godine presudno važne za evropsku budućnost

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora je uspjela da ostvari dosta stvari i pokazali smo da smo povećeni putu ka EU, rekao je premijer Milojko Spajić na zajedničkoj konferenciji u Vili "Gorica" koja je održana u okviru zvanične posjete Crnoj Gori predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"IBAR je bio grupan korak, i konačno smo ga u julu dobili. Imamo i plan rasta koji je realan i koji možemo da ispunimo. Ovaj plan je ambiciozan, ne samo zbog novca, nego i što šaljemo signal investitorima da smo spremni da ih privučemo", rekao je Spajić.

Kako je dodao, dosta smo uradili, ali dosta toga je ostalo. On je kazao da očekuje da Crna Gora do 2028. godine bude dio EU.

"Sljedeće dvije godine presudno su važne za evropsku budućnost. Potrebne su nam sve parlamentarne partije koje će juriti ka istom cilju -  svi želimo da zatvorimo sva poglavlja do kraja 2026. To je ambicizono i zato nam treba šira podrška i jasan fokus te da povećamo radnu temperaturu", rekao je Spajić i najavio uskoro predstavljanje platforme Barometar 26.

Foto: Dragan Tomašević/Antena M

Fon der Lajen: Uz vas smo, ton Izvještaja za Crnu Goru biće pozitivan

Fon der Lajen je kazala da je Crna Gora napredovala na putu pristupanja.

"Imate dobar razlog da budete ponosni na ono što je ostvareno, do kraja godine možete zatvoriti četiri poglavlja", istakla je i dodala da građani Crne Gore žele evropsku budućnost.

"Mi smo uz vas, podržavamo koliko god možemo. Uslovi su jasni, ali postoji i značajan napredak Crne Gore kojem svjedočimo. Impresionirana sam i brzinom i kvalitetom. Cijeli je ovaj proces zasnovan na zaslugama, ali sam sigurna da ćete ostvariti ciljeve", rekla je ona.

Ni premijer ni komesarka nijesu htjeli direktno da odgovore na pitanje o uticaju indentitetskih pitanja koja su se posebno aktueliziovala nakon rezultata popisa.

Lajen je kazala da su to pitanja od nacionalnog značaja i još jednom ukazala na vraćanje na fokus - a to je ispunjavanje mjerila za učlanjenje u EU.

Ona je odgovorila i na pitanje kakav će ton Izvještaja o pristupanju u EU za Crnu Goru biti.

"Ton je pozitivan i to će se vidjeti u Izvještaju", rekla je ona.

Spajić je kratko kazao da identitetska pitanja moramo rješavati inkluzivno, na evropski način.

Fon der Lajen je prije konferencije razgovarala i sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Ona će danas, zajedno sa Spajićem, posjetiti i operativni centar za sajber bezbjednost, koji je osnovan uz podršku iz EU fondova.

Fon der Lajen od srijede boravi u posjeti državama Zapadnog Balkana, a na kraju zapadnobalkanske turneje posjetila je našu zemlju.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Brano Bozovic

Jos neki ne svataju da mi ne zasluzujemo ulazak u EU.Ali globalna situacija je takva,a i strateski smo bitni,da ce EU Crni Goru usisati kod sebe.Mala drzava moze napraviti malu stetu EU. Ovo nema veze,sa ovim neznalicama u vladi,ovo lici kao da EU moli udite,udite!

MNE PG

Zašto se bježi od odgovora na najvažnija pitanja. Samo prosipanje magle . Dokle više ?

Nikola

Dok god pozajmljujemo milijarde od njenih poslodavaca ona ce biti odusevljena… a to sto niko presude ne postuje, sto su cetnici kreuli da ruse Ustav… Pi.