14 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

26.10.

22° / 14°

Nedjelja

27.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

28.10.

23° / 16°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen i Spajić zvanično otvorili centar za sajber bezbjednost

Izvor: Evropska kuća

Politika

Comments 0

Fon der Lajen i Spajić zvanično otvorili centar za sajber bezbjednost

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić zvanično su danas otvorili novi Vladin Bezbjednosno-operativni centar (GSOC) u Podgorici, saopšteno je iz Evropske kuće.

Kako je navedeno u saopštenju, ovo tijelo, koje je sufinansirala Evropska unija i koje djeluje u okviru Ministarstva javne uprave, predstavlja ključan korak u jačanju sajber odbrane Crne Gore, nakon nedavnih ozbiljnih sajber napada koje je zemlja pretrpjela.

“Razvijen u okviru Inicijative EU za brzi odgovor, GSOC ima ključnu ulogu u otkrivanju i odgovoru na izazove u oblasti sajber bezbjednosti. Ovaj regionalni projekat, kojim upravlja Služba za instrumente vanjske politike (FPI), a implementira ga estonska nevladina organizacija Akademija e-upravljanja, pomaže vladama da ubrzaju razvoj kapaciteta u sajber bezbjednosti u skladu s evropskim standardima (posebno Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbjednosti 2 – NIS 2)”, ističe se u saopštenju.

S budžetom od 4,4 miliona eura, EU, dodaju, tako podržava Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju u jačanju odgovora na rastuće sajber prijetnje.

“Projekat koji finansira EU omogućio je zapošljavanje stručnog osoblja, obezbjeđivanje objekata i hardvera za kontinuirani nadzor, kao i brojne inicijative za razvoj kapaciteta, uključujući programe obuke i sertifikacije”, poručuju iz Evropske kuće.

Kako zaključuju, otvaranje GSOC-a naglašava snažno partnerstvo između Crne Gore i Evropske unije u suočavanju sa zajedničkim izazovima u sajber bezbjednosti i obezbjeđivanju otpornosti javnih usluga i kritične infrastrukture širom regiona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR