14 °

max 23 ° / min 14 °

Ponedjeljak

28.10.

23° / 14°

Utorak

29.10.

22° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 12°

Petak

01.11.

20° / 12°

Subota

02.11.

22° / 12°

Nedjelja

03.11.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ibrahimović: Dvodržavno rješenje jedini put ka trajnom miru na Bliskom istoku

Izvor: MVP

Politika

Comments 1

Ibrahimović: Dvodržavno rješenje jedini put ka trajnom miru na Bliskom istoku

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović učestvovao je danas, na IX Regionalnom forumu Unije za Mediteran (UzM) u Barseloni, na poziv potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borelja, ministra vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ajmana Safadija i ministra za vanjske poslove, EU i saradnju Kraljevine Španije Hose Manuela Albaresa.

Šefovi diplomatija 43 države razgovarali su o aktuelnoj reformi organizacije i najvažnijim regionalnim izazovima, s posebnim naglaskom na krizu na Bliskom istoku, napominje se u saopštenju MVP.

„Crna Gora je spremna da pruži maksimalni doprinos i nastaviće da bude konstruktivan partner, kako na regionalnom tako i na globalnom nivou, služeći kao most za dijalog i saradnju“, poručio je Ibrahimović.

Govoreći o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, ocijenio je da sve države moraju raditi zajedno, sa ciljem obezbjeđivanja prekida vatre i omogućavanja punog poštovanja međunarodnog prava i humanitarnih principa.

„Osuđujemo svaki čin nasilja nad civilima i pozivamo na deeskalaciju, dijalog i intenziviranje diplomatskih napora. Dvodržavno rješenje je jedini put ka uspostavljanju trajnog mira”, istakao je Ibrahimović.

Ocijenivši da je Mediteran oduvijek bio raskrsnica civilizacija i putokaz za konstruktivan napredak, naglasio je značaj još bliže saradnje, zasnovane na zajedničkim interesima, koji se, prije svega, „ogledaju u očuvanju mira i stabilnosti, kao preduslova za dalji ekonomski i sveukupni razvoj“.

Kako jue saopšteno iz MVP, u obraćanju se osvrnuo i na agresiju Rusije na Ukrajinu, koja predstavlja prijetnju ne samo evropskoj bezbjednosti, već i demokratiji i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, te kazao da će Crna Gora nastaviti da pruža punu podršku Ukrajini u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Ministar je, danas u Barseloni, podsjetio na uspješnu saradnju Crne Gore sa Unijom za Mediteran, u organizaciji ovogodišnje Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“.

„Imamo posebnu odgovornost prema mladim diplomatama, budućim donosiocima odluka i našoj zajedničkoj budućnosti. Crna Gora, ponosna na svoju vjekovnu tradiciju različitosti, ostaje nepokolebljivo privržena evropskim i evroatlantskim vrijednostima, dobrosusjedskim odnosima i multilateralizmu“, zaključio je Ibrahimović.

Na marginama Foruma, sastao se sa ministrom vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ajmanom Safadijem, te razgovarao sa direktorom Evropskog ekonomskog socijalnog komitet (EESC) Oliverom Ropkeom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Validom bin Abdulkarim El-Khereijiem.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

To rešenje je bilo aktuelno prije 50 godina, danas to niko više ne pominje osim Titovih pionira. U međuvremenu su jevreji kupili od palestinskih vlasnika najveći dio zemlje na zapadnoj obali i napravili svoja naselja tamo. Nešto slično situaciji na Kosovu i sudbini tamošnjih srba.