14 °

max 23 ° / min 14 °

Ponedjeljak

28.10.

23° / 14°

Utorak

29.10.

22° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 12°

Petak

01.11.

20° / 12°

Subota

02.11.

22° / 12°

Nedjelja

03.11.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samardžić: Deset pitanja za Spajića; ko je zakazao u bezbjednosnom sektoru...?

Izvor: Antena M/ Dragan Tomašević

Politika

Comments 4

Samardžić: Deset pitanja za Spajića; ko je zakazao u bezbjednosnom sektoru...?

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Šef poslaničkog kluba Demokrata postavio je pitanje premijeru za premijerski sat, a admiral u penziji Dragan Samardžić kaže da ima deset važnijih od pitanja koje je najavio Boris Bogdanović.

Podsjetimo, Bogdanović će Spajića pitati ko štiti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Zorana Lazarevića i da li je general narušio reputaciju zemlje u NATO-u.

"Kandidujem najmanje deset prioritetnijih pitanja za premijera, iz oblasti odbrambeno-bezbjednosnog sektora", napisao je Samardžić na platformi X.

 1.    Ko je odgovoran što je MUP zakazao u Šavniku i zašto Vlada nije mjesec dana nijednu tačku dnevnog reda posvetila analizi stanja u Šavniku?

2.    Da li je bilo propusta u postupanju MUP i da li su preduzete sve potrebne preventivne mjere u cilju sprečavanja tragedije i zaštite građana Sokoca i Vraneške doline?

3.    Kolika je popuna PJP i SAJ i na koliko policijskih specijalaca u slučaju terorističkog napada može računati država?

4.    Kolika je, procentualno, popuna operativnih jedinica UP-a i posebno graničnih jedinica, na današnji dan, a kolika će biti 1.1.2025? Koje mjere MUP preduzima u pravcu saniranja kadrovskog deficita i omogućavanja normalnog funkcionisanja UP?

5.    Da li je tačno da je popuna CB Podgorica ispod 50% i da drugi CB šalju ispomoć za redovno obezbjeđenje objekata?

6.    Uvjerili smo se u Sokocu da je redovna policija veoma oskudno opremljena. Da li sva redovna policija ima ispravne pancire i zaštitnu opremu, kad je zadnji put nabavljena uniforma i kad su zadnji put policajci imali gađanje iz ličnog i dugog naoružanja? 

7.    Ko je odgovoran što se CG obrukala u NATO jer već 4 godine ne može izgraditi postolje za donirani radar za praćenje situacije u vazdušnom prostoru? Da li očigledna opstrukcija u instaliranju NATO radara ima veze sa interesima neke druge države i da li CG može izgubiti ovu vrijednu donaciju?

8.    Čija je odgovornost što već godinama nije inovirana Strategija nacionalne bezbjednosti, Zakon o Vojsci i ostali strateški odbrambeno-bezbjednosni dokumenti, što nije donešen Zakon o kriznom upravljanju, niti implementiran Zakon o određivanju i zaštiti kritične infrastrukture?

9.    Ko je kriv za bruku što je, zbog nezakonito uvedenih sankcija načelniku GŠ, na nedavnim sastancima Vojnog komiteta EU i drugim regionalnim bezbjednosnim inicijativama stolica CG bila prazna? 

10. Da li je tačno, da je 2 mjeseca prije kraja godine, potrošnja vojnog budžeta na nivou od samo 45% dok vojnici u kasarnama nemaju osnovne uslove za rad i život; da je u ovoj godini Vojsku napustilo 50 pripadnika; da je na 27 pozicija dobijenih od saveznika na Vojne akademije poslato samo troje kadeta; da se godinama ne školuje akademski kadar za UP? Koje urgentne mjere planirate preduzeti u cilju zaustavljanja odliva kadra i privlačenja kvalitetnih kadrova za Vojsku I Policiju?

I na samom kraju, da li zbog svega navedenog i više nego zabrinjavajućeg stanja u odbrambeno-bezbjednosnom sektoru, planirate sazvati sjednicu Vjeća za nacionalnu bezbjednost na kojoj bi se preispitala odgovornost ministara odbrane i UP, pita Samardžić.

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Naroz

Demokrate su nesrećan spoj nesposobnosti i loših namjera. Sve čega su se dohvatili, uništili su kao termiti. Da se, jadni, za zelen bor uhvate i on bi se zelen osušio.., a kliker su davno pokvarili.

mr

Bravo! Možda onaj tužni Bogdanović ponešto shvati, a nadati se i nauči! Ovako, blam, prostakluk i zastiđe!

simiklisr

pravi primjer poslovice um caruje snaga klade valja