15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Orav: Ubijedite Brisel da zaslužujete članstvo u EU

Politika

Comments 0

Orav: Ubijedite Brisel da zaslužujete članstvo u EU

Izvor: Mina

Autor: Bojana Komnenic

  • Viber

Crna Gora se stabilno kreće na evropskom putu i predvodnik je u integracijama, ali su nedostaci i dalje prisutni u brojnim oblastima i napredak je neophodan, smatra šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav.

On je podsjetio da je naziv izvještaja Evropske komisije o zemljama kandidatima promijenjen iz starog - Izvještaj o napretku u novi naziv Godišnji izvještaj, ali u slučaju Crne Gore posljednji izvještaj je svakako bio o napretku.

“Crna Gora nastavlja da se stabilno kreće na evropskom putu i ostaje predvodnik u procesu integracije na zapadnom Balkanu. Ipak, ima još toga da se uradi. Nedostaci su i dalje prisutni u brojnim oblastima i dalji napredak je neophodan, posebno što se tiče implementacije”, rekao je Orav agenciji Mina.

On je kazao da u oblasti slobode medija u prošlogodišnjem Izvještaju nije bilo nikakvog napretka.

Orav smatra da je, u susret obilježavanju Svjetskog dana slobode medija 3. maja, važno ponoviti važnost tog ključnog pitanja.

“Ovo ide ruku pod ruku sa potrebom ostvarivanja dodatnog progresa u oblasti vladavine prava - kredibilan bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala nastaviće da određuje sveukupni tempo procesa pristupanja”, naveo je Orav.

Kako je kazao, druge oblasti gdje je potrebno još napretka uključuju, između ostalog, ekonomsko upravljanje i mnogo veći fokus na životnu sredinu, posebno što se tiče crnogorskih dragulja prirode kao što je ulcinjska Solana.

On je istakao da je Crna Gora važna za EU.

“Kroz naše prisustvo ovdje nastojimo da damo podršku naporima Crne Gore da ispuni kriterijume za članstvo kroz sveobuhvatne i zahtjevne reforme. Crnoj Gori pružamo značajnu finansijsku, ekspertsku i tehničku podršku u pravcu ostvarivanja ovog cilja”, saopštio je Orav.

Vjeruju, kako tvrdi, da građani Crne Gore prepoznaju posvećenost EU i doprinos razvoju države.

“To se najbolje ogleda u činjenici da čak oko 76 odsto građana Crne Gore podržava proces pristupanja EU”, kazao je Orav.

Podsjetio je da postoji mnogo izvora odakle se građani Crne Gore mogu informisati o EU i “mi se nadamo da su aktivnosti Delegacije EU i našeg EU Info centra doprinijela unapređenju informisanosti građana o ovom procesu”.

Na pitanje kada se može očekivati novo proširenje EU, Orav je kazao da je politika proširenja veoma važna za EU.

“To je naša najuspješnija vanjska politika. Posvećeni smo evropskoj budućnosti Crne Gore i evropskoj perspektivi cijelog regiona. Kako često podvlačimo, projekat ujedinjene Evrope neće biti kompletiran dok zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice EU”, naveo je Orav.

On je dodao da pristupni pregovori napreduju, što znači da je politika proširenja itekako živa.

Naglasio je da je taj proces u rukama Crne Gore.

“Crna Gora treba da pokaže konkretne rezultate, građani moraju osjetiti pozitivne promjene, a EU i njeni građani moraju u potpunosti biti uvjereni u crnogorsku riješenost da uradi sve što je neophodno da bi postala članica. Ukratko, Crna Gora mora da ubijedi EU i države-članice da je ostvarila nepovratan napredak i da je zaslužila članstvo u Uniji”, poručio je Orav.

Upitan da li, s obzirom na dešavanja u EU ta organizacija ima budućnost, Orav je podsjetio da je Unija često građena na plećima kriza i loših početaka.
Orav: Unija se uvijek prilagođavala promjenama (foto: pixabay) Orav: Unija se uvijek prilagođavala promjenama (foto: pixabay)

On je rekao da se EU uvijek prilagođavala i evoluirala.

“Prema tome, odgovor je “da”, EU sigurno ima budućnost. Rimska deklaracija od 25. marta 2017. godine dala je smjernice kako ova budućnost treba da bude ostvarena - na način što ćemo EU učiniti “jačom i otpornijom, kroz još veće jedinstvo i solidarnost između nas.” Nadamo se da će ubrzo i Crna Gora biti u prilici da doprinese jačanju naše Unije u svojstvu punopravne članice”, rekao je Orav.

On je, komentarićući političku krizu u Crnoj Gori, rekao da Delegacija EU u Podgorici komunicira sa svim značajnim političkim činiocima u zemlji.

“Međutim, na crnogorskim je političarima da riješe ovo pitanje”, istakao je Orav.

On je saopšto da je EU, u periodu 2007-2013, Crnoj Gori dodijelila 165 miliona eura.

Kako je precizirao, za period 2014-2020, načelno je predviđeno dodjeljivanje oko 270,5 miliona eura.

"Dodatna sredstva su takođe bila dodijeljena i to će se nastaviti i u narednom periodu kroz specifične programe, kao što su Instrument za podršku civilnom društvu, Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, IPARD za poljoprivredu, u okviru Zapadno-balkanskog investicionog fonda, da pomenemo nekoliko njih", saopštio je Orav.

To, kako je dodao, EU čini daleko najvećim međunarodnim donatorom u Crnoj Gori.

Orav je posebno istakao dva nedavna sporazuma, gdje je EU obezbijedila 20 miliona eura bespovratne pomoći za unapređenje željezničke infrastrukture u Crnoj Gori i zajam od 100 miliona eura za koji garantuje EU, a koji je dodijeljen Inevesticiono razvojnom fondu od Evropske investicione banke.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko nivoa kontrole i praćenja sprovođenja projekata koje finansira EU putem kojih se osigurava da se novac troši svrsishodno i efikasno.

"Pored naših strogih alata za monitoring, takođe imamo i mogućnost primjene korektivnih mjera ili čak povraćaja sredstava koja se ne koriste u skladu sa pravilima. Za sada smo zadovoljni sprovođenjem projekata koje finansira EU, što je takođe potvrdila i naša najviša kontrolna instanca, Evropski revizorski sud", kazao je Orav.

On je, povodom obilježavanja Dana Evrope rekao da je taj datum izuzetno važan za EU i cijelu Evropu.

"Devetog maja slavimo evropsku raznolikost, naše kulture i ostvarenja i sve one razloge zbog kojih možemo reći da nas ujedinjena Evropa čini bogatijima, srećnijima i sigurnijima. A u zemljama kandidatima slavimo našu zajedničku budućnost", naveo je Orav.

Ove godine, kako je rekao, imaju i dva dodatna razloga za slavlje.

"Ove godine obilježavamo 60 godina od usvajanja Rimskih ugovora koji su postavili temelje EU kakvu znamo danas - zajednici bez granica, sa slobodom kretanja, učenja, rada i uživanja svih onih prednosti koje nude države-članice svim građanima bez obzira iz kog dijela Unije dolaze", podsjetio je Orav.

Takođe, naveo je, slave 30 godina Erazmusa, vjerovatno najboljeg programa EU.

"Kroz ovaj program, devet miliona ljudi je imalo priliku da putuje, studira i radi širom Evrope i da na taj način ojača veze sa drugim Evropljanima. Među njima je bilo i oko 500 Crnogoraca i Crnogorki. Nadamo se da će još puno njih iskoristiti ove sjajne prilike", rekao je Orav.

On je saopštio da je Delegacija EU u Crnoj Gori pripremila bogat program i ponešto za svačiji ukus.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR