12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruski špijun bio na privremenom radu u Budvi

Politika

Comments 3

Ruski špijun bio na privremenom radu u Budvi

Izvor: Dnevne novine

Autor: T. R.

  • Viber

Samozvani predsjednik Koordinacionog vijeća ruskoh građana u Crnoj Gori Vinjamin Striga, u više od 50 nastupa na ruskim tv stanicama i portalima, pokušao je da ocrni državu Crnu Goru, pišu Dnevne novine.

Uprkos ogromnom višegodišnjem trudu ruske informativne, tačnije propagandne mašinerije, njenih patriota, analitičara, tajnih agenata, iseljenika na privremenom (špijunskom) radu, sve je bilo uzaludno. Crna Gora postaje član NATO-a.

Zato su svi oni ovih dana u ruskim medijima aktivniji nego ikad. Na sve načine pokušavaju da objasne ‘ruskom narodu’ kako Crna Gora iz bratske, pravoslavne i ‘rajske’, postaje zemlja koja Ruse “hapsi bez razloga i izručuje SAD-u”?! Tako, pored drugih brojnih izmišljotina, priča midovka Zaharova…

U tom kontekstu je, bez ikakvog objašnjenja, sa sajta ruske ambasade u Podgorici “pod hitno” skinuto i obavještenje da je Vlada Crne Gore i ove godine donijela odluku da se privremeni boravak za ruske građane bez vize u našoj zemlji produžava sa 30 na 90 dana. Očigledno se to nekome u Moskvi nije uklapalo u propagandnu matricu koja Rusima treba da ogadi Crnu Goru, pišu DN.

I Rusi se smiju Zaharovoj

O tome koliki je domet te kampanje govori i reakcija samih Rusa. Oni koji su ikad bili ovdje, ili još borave u Crnoj Gori, oštro su osudili kampanju protiv crnogorskog turizma na državnim ruskim tv kanalima, i ismijali saopštenja koje revnosno čita, inače “good-loocking” Zaharova.

Ne pomaže ni aktiviranje samozvanog predsjednika Koordinacionog vijeća ruskih građana u Crnoj Gori, Vinjamina Strige, koji zbog javno ispoljenog neprijateljstva prema Crnoj Gori vjerovatno nikada više neće smjeti da kroči na njeno tlo. Ni on, ni njemu slični, čije ponašanje su evidentirali ne samo nadležni organi, nego i građani Crne Gore, navodi se u tekstu DN.

Ekspert za sve i svašta

Striga se predstavljao kao veliki poznavalac odnosa u Crnoj Gori, ekspert za sve i svašta… Od turizma, preko ekonomije, geopolitike, crnogorske istorije, lokalnih političkih odnosa i, naravno, NATO-a.

On je, navodno, živio u Budvi duži niz godina, i kaže da se u to vrijeme bavio novinarstvom, da je imao privatnu radio stanicu na ruskom.

U emisiji na ruskoj TV iz 2015. godine pod nazivom “NATO je na Balkanu: Crna Gora, Makedonija, Srbija?”, izjavio je: “

“Zvanično izjavljujem da se naše organizacija nikad nije bavila politikom. Da, mi možemo da iskažemo naše mišljenje i simpatije, kao, na primjer, prema udruženju Gojka Raičevića, Igora Damjanovića, ali mi kao ruska organizacija se ne bavimo agitacijom za ili protiv NATO, to radi crnogorski narod.”

Od trenutka kad je izgovorio ovu neistinu, Striga je imao više od 50 nastupa na raznim ruskim TV stanicama i portalima, u kojima je bio pozivan kao “ekspert” za politička pitanja, vezana prije svega za NATO i Crnu Goru, ali ništa manje i za politički sistem u CG, njenog lidera Mila Đukanovića, odnose na Balkanu…

Prizivao građanski rat u Crnoj Gori

Striga je u svim javnim nastupima žestoko zastupao interese političkih partija i organizacija koje su se borile protiv ulaska Crne Gore u NATO. Služio se dobro poznatim “argumentima” tipa – Đukanović uvlači nasilno Crnu Goru u NATO jer je ucijenjen zbog trgovine cigaretama, državni aparat ugnjetava Ruse i ruski biznis u CG, slijedi građanski rat ako Crna Gora uđe u NATO…

Ovo je samo dio fraza koje Striga ponavlja u ruskim medijima od početka 2015. godine.

Bio je i čest gost portala NEWS FRONT i novinarke Oksane Sezonove, koja je, nakon odrađene misije na Krimu, prebačena zajedno sa njenom ekipom u Srbiju, kako bi ojačala ruski uticaj i bila značajna karika u anti-NATO propagandi u Crnoj Gori i Srbiji. Pored Oksane i Strige, na slici se mogu vidjeti i novinarka Srpske TV iz Crne Gore – Ljubica Gojković, poznati akter anti-NATO propagande u CG, kao i “Noćni vukovi”, čuvena patriotska organizacija motorista Vladimira Putina.

Gdje će završiti Železnjak?

Fijasko “Pete imperije” u Crnoj Gori je mnoge od aktera koštao položaja, DF je ostao bez finansijske podrške, pa su ostali bez novca i za dugo najavljivani referendum o NATO-u. Leonid Rešetnjikov je smijenjen sa funkcije direktora centra, a Vinjamin Striga je iznenada promijenio državu u kojoj živi. Iako je napustio Crnu Goru neposredno poslije oktobarskih izbora 2016. godine, i više se nije vraćao, to mu ne smeta da svakodnevno gostuje na ruskim televizijama i lažno se predstavlja kao Budvanin i predsjednik udruženja Rusa u Crnoj Gori.

Ostaje je da vidimo kako će ova neuspjela misija da se odrazi na karijeru visokog finkcionera Jedinstvene Rusije, Sergeja Železnjaka, ali i drugih, računajući i one koji nijesu pomenuti u ovom tekstu. A bilo ih je mnogo…

U Crnoj Gori propala “Peta imperija”

Striga je širio svoje novinarsko-paravojne kontakte i u Srbiji. Bio je gost Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, i govorio na temu NATO u CG. Interesantno je da je tom skupu tada prisutstvovao i Nemanja Ristić, kojeg crnogorsko tužilaštvo potražuje zbog umiješanosti u pokušaj državnog udara. Na jednoj od fotografija su Noćni vukovi, novinarka Oksana i Striga, a u rukama drže zastavu na kojoj piše: Ratnici pete imperije!

Za kovanicu “Peta imperija” je, inače, zadužen Dugin, a glavni promoteri te ideje na Balkanu su sa Instituta za strateška istraživanja na čijem je čelu bio Leonid Rešetnjikov, a njegovi glavni pomoćnici Nikita Bondarev, Dragana Trifković – DSS, Vinjamin Striga i nama poznata lica iz anti-NATO pokreta u Crnoj Gori: Knežević, Mandić, Gojko Raičević (IN4S), Marko Milačić, Igor Damjanović…

Ova družina zadužena za plasiranje izmišljenih priča o Crnoj Gori i NATO-u bila je pod direktnom komandom visokog funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka i njegovog pomoćnika Viktora Kolbanovskog.

Uz svu političku i finansijsku podršku koja je bila stavljena Železnjaku na raspolaganje, projekat “Pete imperije” je u Crnoj Gori doživio totalni fijasko.

Striga kao “portparol” Mandića, Kneževića…

Ovaj “nasumice izabran” predstavnik Rusa koji žive u Crnoj Gori ima indikativan krug prijatelja, za običnog turistu kojem se svidjela Crna Gora i koji je odlučio tu da živi. Tako se ruski Budvanin Vinjamin Striga često nalazio u društvu Dugina, Putinovog ideologa i urednika sajta Katehon, koji je u vlasništvu već dokazanog “prijatelja” Crne Gore, “pravoslavnog oligarha” Konstantina Molofeljeva.

Striga je, naime, bio čest gost portala i TV stanice Carigrad u vlasništvu Molofeljeva, kao ekspert za dešavanja u CG. Uglavnom je služio kao “portparol” u emisijama gdje su sagovornici bili likovi poput Mandića, Kneževića, Damjanovića i Milačića, koji su iznosili brutalne neistine o Crnoj Gori.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Boban Bg

@NjegosevCrnogorac Fala na pitanju, ja imam jednog rodjenog brata i dosta brace od striceva, ujaka i tetki. Te termine braca, topla braca sa nepoznatima malo su mi nastrane. Sto se tice propagande, pobrkao si loncice. Ovdje se radi o ruskoj propagandi protiv Crne Gore.

NjegosevCrnogorac

Treba da nas je sramota od Njegosa i nasih djedova za svu ovu propagandu koja se vrsi u CG, protiv Rusije i ruskog naroda. Nema veze da li smo u nato ili ne, nikada ne treba zaboraviti da su Rusi nasa najbliza braca kao i da nije bilo Rusije i ruskoga naroda, danas ne bi bilo ni Crne Gore.

mr

Fina druzina... Kako je to interesantno, niko te ne ćera iz drzave, a ti kruzis okolo, nemas petlju da svratis jer si, u znak zahvalnosti za sve lijepo sto si u njoj dozivio, tako sočno je olajavao, lagao... Fino, bratski...