17 °

max 18 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

18° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

18° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović o Aerodromima CG: Ponuđena koncesiona dokumenta ne štite državni interes, SD se ne plaši izbora!

Politika

Comments 1

Brajović o Aerodromima CG: Ponuđena koncesiona dokumenta ne štite državni interes, SD se ne plaši izbora!

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
SD traži procjenu imovine!

Lider SD Ivan Brajović poručio je da ponuđena koncesiona dokumenta za Aerodrome Crne Gore ne štite državni interes, te da se Socijaldemokrate ne plaše izbora.

Brajović vjeruje da je njihov prijedlog daleko bolji po državu od predloženog modela koncesije.

"Kao sto smo obećali javnosti u proteklih mesec smo analizirali i napravili konkretan prijedlog daljeg razvoja Aerodroma. Aerodromi su najuspješnije preduzeće, 2017. je bila rekordna godina, jer je ostvarena 25 odsto veća dobit u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče ponuđenih koncesionih dokumenata ona su neosnovana, nepotpuna, nepovoljna, ekonomski neopravdana i ne štite državni interes", kazao je lider SD Ivan Brajović.

"Predloženim modelom se ugrožava opstanak nacionalne aviokompanije, Montenegro airlines-a i suštinski limitira razvoj drugih potencijalnih aerodroma u Beranama, Ulcinju i Nikšiću. Ne postoji u ponuđenim dokumentima jasna struktura predviđenih investicija i strategija daljeg razvoja dostupnosti CG kao turističke destinacije. Prijedlog transfera i otpuštanja radnika je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodroma. U tom smislu, od izuzetnog je značaja da se u cilju adekvatnog obezbjeđenja prava zaposlenih odmah potpiše već usaglašeni Kolektivni ugovor izmedju Aerodroma Crne Gore i Sindikata", naveo je Brajović.

Bilo je, dodaje Brajović za očekivati da će, osim koncesionog modela, Ministartsvo prezentirati i alternativne modele daljeg razvoja Aerodroma, kako bi se kroz jasnu komparaciju pokazalo koji je optimalan.

"Međutim, kako se to nažalost nije desilo, Socijaldemokrate su uradile ozbiljnu finansijsku analizu koja kroz devet scenarija pokazuje da Aerodromi CG mogu sami da uzmu kredit, investiraju 105 miliona eura na oba aerodroma za izgradnju novih terminala i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina, uredno vraćaju kredit i da u narednih 25 godina po osnovu izdvajanja iz neto profita u državni budžet uplate od 300 do 700 miliona; od poreza na dobit država će prihodovati od 40 do 100 miliona eura i još oko 100 miliona eura od drugih poreza, doprinosa i raznih taksi", kazao je Brajović.  

Prije pokretanja procedura davanja koncesije trebalo je, smatra Brajović procjeniti imovinu.

"To je shodno zakonskim propisima jedan od kriterijuma za odredjivanje minimalne koncesione naknade, odnosno vrijednosti ulaganja. Stoga smatramo da bi odsustvo procjene bila klasična povreda Zakona. Podsjećamo da je prethodna procjena imovine Aerodroma, ali bez procjene vrijednosti biznisa, urađena prije šest godina i iznosila je 101.500.000 eura i služila samo za potrebe transformacije Aerodroma iz Javnog preduzeća u AD i takva napomena postoji na tom dokumenta. Smatramo da je neophodna cjelovita procjena sadašnje vrijednosti, koja uključuje materijalnu i nematerijalnu imovinu. Važno je napomenuti i da Zakon o državnoj imovini  predviđa obaveznu procjenu vrijednosti državne imovine u slučaju njenog davanja na korišćenje, a u odnosu na visinu procijenjene vrijednosti imovine, utvrđuje se i nadležnost (Vlade ili Skupštine) za davanje koncesije, bez obzira na dužinu trajanja koncesije", objašnjava Brajović. 

SD se ne plaši izbora

Brajović je imao poruku i za koalicione partnere. 

"Jasno poručujemo da nas uopšte ne interesuje sada, već očigledno svođenje cijele priče oko valorizacije jednog od strateški najvažnijih resursa na to hoćemo ili nećemo napustiti Vladu, jer smo isključivo fokusirani na pronalaženje optimalnog modela daljeg razvoja ACG.... Uostalom, nijesmo i nećemo nikada biti sebični stavljajući partijski ispred opšteg društvenog odnosno javnog interesa, ali dok je ovakva ponuda ministartsva na stolu mi smo ubijeđeni da je model koji mi predlažemo daleko bolji po državu, odnosno njene građane", poručio je Brajović.

Upitan da li su već razgovarali sa koalicionim partnerom i da li su spremni da promjene modele valorizacije Aerodroma, Brajović je saopštio da se javna rasprava završava 10. septembra.

"Naš predstavnik će svakako biti i na javnoj raspravi, a kada se sve to bude sumiralo, svakako ćemo da razgovaramo i sa koalicionim partnerima na tom nivu partijskih pogleda na razvoj dalje situacije. Ja računam sa tim da imamo dovoljno argumenata i da smo vrlo pripremljeni za taj razgovor", rekao je Brajović.

Na pitanje šta vidi kao motiv koalicionih partnera da insistiraju na drugačijem modelu, te da li je mogući motiv nedostatak novca u budžetu, Brajović je odgovorio:

" Bolje pitati njih, ja saopštavam stav SD-a, a to je pitanje za koalicione partnere i ne bih govorio o njihovim motivima", rekao je Brajović.

Upitan šta ako se ne dogovore, hoće li SD izaći iz Vlade, Brajović kaže da je dalek put do toga.

 „Ovo je pitanje od interesa za državu Crnu Goru, a ne za SD“, kazao je Brajović i dodao  da se o tom važnom državnom pitanju mora  voditi diskusija u Skupštini Crne Gore.

Prethodno je, podsjetimo premijer Duško Marković kazao da Crna Gora ne prodaje Aerodrome, već ih valorizuje putem koncesije, jer je to, smatra, nesumnjivi benefit za državu i njenu ekonomiju.

Plan Vlade da aerodrome da u koncesiju podržali su, takođe i iz Svjetske banke.

Kazali su da je upravljanje Aerodromima javnim novcem veoma skupo, te da je privatno-javno partnerstvo dobar model za povećanje prometa.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Podgoricanin.

Ako se da u zakup dobija svezi kpital i jos od koncesije svake godine . Ako bi to radili aerodromi , dobijamo zafuzenje koje po pravilu vraca drzava a ne firma koja se zaduzili . Ako je tako bajno stanje u aerodrome , zasto su u ovakvom stanju , sto niste vec reagovali i obnovili ih !