16 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CŽP: Samo dvije žene na čelu izbornih lista u Podgorici, jedino DPS ispunio kriterijum Komiteta UN

Lokalni izbori 2024

Comments 0

CŽP: Samo dvije žene na čelu izbornih lista u Podgorici, jedino DPS ispunio kriterijum Komiteta UN

Autor: Antena M

  • Viber

- Sudeći po sadržaju osam izbornih lista za lokalne izbore u Podgorici, koje su do ovog trenutka zvanično proglašene od strane izborne komisije Glavnog grada, politički subjekti uviđaju neophodnost većeg političkog učešća žena na lokalnom nivou.

Ovaj pozitivan signal, oličen u 40% prosječne zastupljenosti žena na izbornim listama za lokalne izbore u Podgorici, želimo da smatramo pomakom u demokratskoj zrelosti aktera tekuće političke utakmice, prije nego li pukim ispunjavanjem zakonske obaveze, navode iz Centra za ženska prava. 

"Podsjećamo, ipak, da to nije rodna ravnopravnost u pravom smislu i da je CEDAW Komitet Ujedinjenih nacija obavezao Crnu Goru da u naredne dvije godine revidira postojeći sistem kvota na način da obezbijedi rodni partitet (50% žena i muškaraca). To bi se, po preporuci Komiteta, uradilo po zipper sistemu koji obavezuje političke subjekte da kreiraju izborne liste na kojima su kandidati i kandidatkinje naizmjenično raspoređeni. Pomenuti kriterijum je do sada ispunila samo izborna lista Demokratske partije socijalista", navode u saopštenju. 

I dalje je, kako poručuju, veoma mali broj žena nositeljki lista, svega dvije ili 15% od 12 lista koliko ih je objavljeno u medijima. 

"Što neminovno znači da će u predstojećoj podjeli vlasti muškarci zauzeti vodeće pozicije. Uz pogled na rodnu raspodjelu mandata na svim nivoima lokalnih samouprava, pogotovo na pozicijama odlučivanja, ovi procenti su zabrinjavajuća slika nepromijenjenog stanja. 

Pozivamo Državnu, kao i opštinske izborne komisije, da objave izborne liste u obliku u kojem su im dostavljene, i zajedno sa konačnim zaključcima o proglašenju. 

Transparentnost izbornog procesa mora otpočeti ovim korakom, a najavljena reforma izbornog zakonodavstva uvođenjem u zakonski okvir CEDAW preporuke o rodnom paritetu", zaključuju iz CŽP. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR