15 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jokanović: Podgorica grad kulture

Lokalni izbori 2024

Comments 0

Jokanović: Podgorica grad kulture

Autor: Antena M

  • Viber

Kulturna baština Podgorice nije zaštićena na adekvatan način, dok se kulturni resursi grada ne koriste u dovoljnoj mjeri, uključujući za potrebe turizma. Arheološki lokalitet Duklja je u izuzetno lošem stanju, iako bi trebalo da bude jedan od zaštitnih znakova Podgorice, saopštio je Ivan Jokanović, kandidat za odbornika na listi Preorket - Ovako više ne može – Srđan Perić.

Takođe, kako navodi Jokanović, ustanove kulture u Glavnom gradu nijesu uvezane sa institucijama kulture na državnom nivou, što za posljedicu ima nedostatak koordinacije, neusklađene aktivnosti i manjak zajedničkih projekata što se mora mijenjati na način da Glavni grad pruža adekvatnu i pravovremenu finansijsku podršku ustanovama kulture i kulturnim manifestacijama, kako bi događaji i festivali prešli u tradicionalna okupljanja i time dodatno doprinijeli ne samo kulturnim već i turističkim sadržajima Podgorice.

Kreativni sektor je takođe zapostavljen, dodaje on, pa mnogi stvaraoci i umjetnici nemaju adekvatne uslove za razvoj i stvaralaštvo.

"Podgorica treba da bude kulturni centar države, gdje će kultura biti motor razvoja grada. Za to su neophodna veća materijalna ulaganja od strane Glavnog grada, aktivna promocija i zaštita kulturne baštine i podsticanje međusektorske, međuinstitucionalne i međunarodne saradnje u oblasti kulture.

Urgentno je da Glavni grad učini sve kako bi se otvario Muzej stare Podgorice u centru grada. Uz to, nužno je obezbijediti stalan izložbeni prostor u centru grada za kreativne svaraoce, likovne umjetnike, vajare i rukotvorce u cilju promocije i plasmana svojih radova. Uz samo ove dvije mjere, Podgorica bi se otvorila za mlade domaće, ali i inostrane umjetnike, te bi se na ovaj način kreirao početni impuls za međunarodnu saradnju u kreativnom domenu. Ovim mjerama bi se osnažila produkcija što ukupno pogoduje upravo sadržajima koji vremenom mogu postati festivalskog karaktera i time dodatno doprinesu prepoznatljivosti Glavnog grada", zaključuje Jokanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR