17 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DFC: Analiza lokalnih izbora

Lokalni izbori 2024

Comments 0

DFC: Analiza lokalnih izbora

Autor: Antena M

  • Viber

Digitalni forenzički centar je uradio analizu predizbornog ambijenta uoči vanrednih lokalnih izbora u Podgorici koji će biti održani 29. septembra 2024. godine koja obuhvata političku situaciju, medijsko izvještavanje, aktivnosti na društvenim mrežama i djelovanje Srpske pravoslavne crkve.

Analiza pokazuje da je politička situacija uoči lokalnih izbora za glavni grad kompleksna i da se situacija sa lokalnog preliva i na državninivo. Kampanju su obilježile teme lokalnog karaktera, ali u značajnoj mjeri i teme od državnog značaja. Odlikuju je žestoka politička borba, omalovažavanje političkih oponenata, narativi, strani maligni uticaji i govor mržnje.

Vanredni izbori su raspisani nakon političkog sukoba vladajuće većine u Podgorici koja je konstituisana prije nepune dvije godine nakon što je preuzela vlast od Demokratske partije socijalista (DPS) poslije njene dvadesetčetvorogodišnje  vladavine. Na izborima 2022. godine vlast su osvojili Pokret Evropa sad (PES), partije bivšeg Demokratskog fronta i Građanski pokret URA. Podjela i sukob dogodili su se u PES koji je imao najviše odbornika u Skupštini Glavnog grada. Nakon sukoba osnivača Pokreta premijera Milojka Spajića i predsjednika Jakova Milatovića stranka je izgubila dio odbornika u parlamentu Podgorice. Sredinom jula 2024. godine odbornici bliski predsjedniku države su uz pomoć opozicije skratili mandat lokalnom parlamentu, a predsjednik Milatović je raspisao vanredne izbore.

Tokom ove predizborne kampanje evidentno je vođenje funkcionerske kampanje. Takva praksa narušava principe jednakih šansi i ravnopravnosti među učesnicima na izborima. Ona podrazumijeva upotrebu državnih, resursa, moći i funkcija od strane aktuelnih državnih zvaničnika u svrhu promocije određenih političkih partija ili kandidata.

Predstavnici političkih partija koje učestvuju na lokalnim izborima u Podgorici su tokom kampanje  boravili su u Srbiji i Rusiji i sastajali se sa predstavnicima tamošnjih režima. Takve aktivnosti tokom predizborne kampanje mogu ukazivati na potencijalni strani upliv autoritarnih režima na procese u Crnoj Gori.

Kompletnu analizu možete pogledati na LINKU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR