17 °

max 20 ° / min 14 °

Nedjelja

29.09.

20° / 14°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

22° / 17°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UŽIVO CDT: Pojedini učesnici prigovaraju da se organizovano dovode birači iz Srbije i RS

Izvor: Jedno od biračkih mjesta, Media Biro

Lokalni izbori 2024

Comments 7

UŽIVO CDT: Pojedini učesnici prigovaraju da se organizovano dovode birači iz Srbije i RS

Autor: Antena M

  • Viber

Centar za demokratsku tranziciju bilježi niz nepravilnosti na brojnim glasačkim mjestima u Podgorici.

18:15 CDT objavio rezime ključnih kršenja izborne procedure

Izborni dan na biračkim mjestima u Podgorici zasad protiče mirno, uz povećan broj zabilježenih tehničkih nepravilnosti i manji broj kršenja procedure glasanja, navode iz CDT-a.

kako kažu, nakon što su izbori ušli u posljednje sate pred zatvaranje biračkih mjesta, može se sa sigurnošću zaključiti da je jedan od evidentnih problema nedovoljna pripremljenost izbornog procesa i nedovoljna obučenost biračkih odbora, zbog čega je uočen povećan broj tehničkih propusta u odnosu na ranije izborne cikluse.

Od otvaranja biračkih mjesta akreditovani posmatrači CDT-a, koji se nalaze na svim biralištima u Podgorici, prijavljuju probleme sa kašnjenjem u otvaranju biračkih mjesta, dostavljanje manjih količina izbornog materijala od propisanih, greške u štampi koje su dovele do toga da se pojavio određeni broj glasačkih listića bez serijskog broja i probleme sa funkcionisanjem i upravljanjem uređajima za elektronsku identifikaciju.

Takođe, ističu iz CDT-a, zabrinjavajuća je pojava, da na većem broju biračkih mjesta u toku glasanja nijesu bili prisutni svi članovi biračkih odbora ili njihovi zamjenici, što nije u skladu sa zakonom. Ovo je, kako kažu, dalje dovelo do toga da su na tim mjestima birački odbori funkcionisali u krnjem sastavu, da nije bilo prisutno dovoljno zamjenika članova pa je glasanje putem pisma obavljao manji broj lica od propisanog, opunomoćeni predstavnici su igrali ulogu stalnih članova da bi se glasanje moglo sprovesti, a na nekoliko biračkih mjesta smo imali periode kad su glasanje sprovodila samo dva ili tri člana stalnog sastava.

"Ova pojava se ustalila u nekoliko posljednjih izbornih ciklusa, a budući da nema nikakve intervencije da se preduprijedi, njene razmjere se povećavaju. Time se umanjuju i kvalitet procedura, i obesmišljava pretpostavka da više predstavnika vlasti i opozicije znači i bolju kontrolu procedura na biračkim mjestima", kažu iz CDT-a.

Posmatrači su tokom izbornog dana na manjem broju mjesta zabliležili manji broj standardnih nepravilnosti – glasnog izgovaranja imena birača, izvještavanja partija o identitetu birača koji su glasali, povreda procedure tajnosti glasanja, nepravilnosti u sprovođenju procedure glasanja putem pisma i sl.

"Budući da je izborni postupak strogo formalan, uočene nepravilnosti, iako na prvi pogled mogu djelovati sitno, mogu kasnije biti razlog za prigovore i osporavanje čitavog postupka glasanja na tim mjestima. Tako, na primjer, i najmanje razlike u broju glasačkih listića i kontrolnih kupona ili potpisanih odrezaka iz uređaja za elektronsku identifikaciju, mogu biti formalni razlog za ponavljanje glasanja.

Najkrupniji prigovor koji su pojedini učesnici imali u ovom izbornom procesu odnosi se na navode da se događa organizovani dolazak birača koji pored prebivališta i biračkog prava u Crnoj Gori imaju biračko pravo i u Srbiji ili bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska", navode iz CDT-a.

Organizovane migracije birača, kako naglašavaju, nijesu nova pojava ni u Crnoj Gori ni u regionu, i zaslužuju osudu.

"Međutim, u vezi sa ovim navodima ima još uvijek dosta nepoznanica, i zbog toga je važno što državno tužilaštvo već provjerava ove navode", dodaje se.

CDT apeluje na sve učesnike izbora da nastave uzdržavati od podizanja tenzija na biračkim mjestima, i da o svojim saznanjima obavijeste nadležne organe i javnost.

Istovremeno, ponavljaju da birački odbori nemaju pravo da uskrate ostvarivanje biračkog prava ni jednoj osobi koja se nalazi u biračkom spisku, i izražavamo zabrinutost što se to dogodilo u slučaju jednog birača, na biračkom mjestu 6-B OŠ Novka Ubović.

Građani su nam tokom dana dostavljali i informacije o neželjenim telefonskim pozivima iz Republike Srbije, od osoba koje su posjedovale njihove lične podatke, i ispitivale ih o glasanju na izborima. Ukazuju na nedopustivost te prakse, i još jednom ohrabrujemo građane da se takvim pritiscima odupru i glasaju slobodno, po sopstvenom uvjerenju.

15:26 CDT je objavio informacije o zabilježenim nepravilnostima do 15 sati

Do 15 sati je glasalo 34,8% upisanih birača. To je manje u odnosu na lokalne izbore 2022. godine kada je do istog vremena glasalo 46,6% upisanih birača.

"U toku dana posmatrači su nam sa većeg broja biračkih mjesta javili da su birački odbori uočili glasačke listiće na kojima zbog štamparske greške nije bio odštampan serijski broj. Iako je ovo tehnički propust, bitno je da se to uredno uočava i zapisnički konstatuje, kako kasnije ne bi bila dovedena u pitanje zakonitost izbora na tim mjestima.

Na biračkom mjestu 1-A Biotehnički fakultet, odobren je zahtjev za glasanje putem pisma građaninu koji je taj zahtjev predao u ime svoga oca, iako je birački odbor prilikom skeniranja identifikacionog dokumenta utvrdio da je birač već identifikovan. Birački odbor je zaključio da se radi o sistemskoj grešci na osnovu saznanja da je birač nepokretan, iz čega se ne možemo sa sigurnošću potvrditi ispravnost ove procedure. 

Na biračkim mjestima broj 7, Studentski sportski centar, i 4-D OŠ Radojica Perović samo dva predstavnika biračkog odbora otišla su da realizuju glasanje putem pisma. Takođe, na biračkim mjestima 38 MZ Jedinstvo (mala sala) i 23 OŠ Branko Božović poslato je samo po troje predstavnika. Ovo nije u skladu sa zakonom koji decidno propisuje da glasanje putem pisma vrše četiri povjerenika iz reda zamjenika članova biračkog odbora", navode iz CDT-a. 

Od otvaranja biračkih mjesta neprestano ukazujemo na problem sa izostankom dijela članova biračkih odbora, poručuju iz CDT-a. 

"Tako su na biračkom mjestu broj 47 Velje brdo ostala samo dva člana stalnog sastava biračkog odbora, dok su preostala tri otišla da realizuju proceduru glasanja putem pisma. Takođe, na biračkom mjestu broj 58 Vrtić Đina Vrbica, od četiri prisutna člana biračkog odbora dva su pošla za glasanje putem pisama, a dva su ostala na biračkom mjestu.

Ovo ne samo da je nezakonito, budući da zakon jasno propisuje da na biračkom mjestu moraju biti svi članovi ili zamjenici, već je upitno je li u tom periodu na biračkom mjestu uopšte bilo kvoruma za donošenje odluka.

Na biračkom mjestu broj 47 Velje brdo, povjerenici za glasanje putem pisma su zaboravili da ponesu mobilnu glasačku kutiju, pa su glasačke listiće vratili u kovertama. Još nije donijeta odluka kako će se dalje postupiti s tim glasačkim listićima", zaključuju iz CDT-a. 

13:40 Posmatrači CDT-a na biračkim mjestima zabilježili su nove nepravilnosti.

Na biračkom mjestu broj 70 Streljački centar Ljubović broj kontrolnih kupona odnosno odrezaka glasačkog listića je za dva manji od broja odštampanih odrezaka-potvrda sa uređaja za elektronsku identifikaciju.

"Nepodudaranja u broju izbornog materijala mogu napraviti problem prilikom utvrđivanja rezultata glasanja, budući da ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja kontrolnih kupona, ili ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u kutiji veći od broja potpisanih odrezaka i potpisanih kupona, dolazi do raspuštanja biračkog odbora i ponavljanja glasanja. Zato pozivamo OIK da se uključi i razriješi ovaj problem, kako ne bi došlo do ponavljanja izbora", naveli su iz CDT-a. 

Na biračkom mjestu 71-C Trgovinska škola Sergej Stanić poništen je jedan glasački listić zbog toga što je biračica javno saopštila za koga glasa.

"Podsjećamo da je Zakonom predviđeno da ukoliko birač povrijedi tajnost glasanja na način što glasa javno izvan prostora određenog za glasanje ili, ako nakon glasanja u prostoru koji je za to namijenjen javno pokaže glasački listić biračkom odboru tako da se vidi za koga je glasao, predsjednik biračkog odbora dužan da takav glasački listić učini nevažećim.

Na biračkom mjestu 78-B, OŠ Pavle Rovinski, jedan birač je tražio da dobije novi glasački listić jer je pogrešno glasao. Birački odbor mu nije odobrio taj zahtjev, a u glasačku kutiju je ubačen prvobitni listić, iako je birački odbor imao uvid u to za koga je birač glasao.

Na biračkom mjestu 77D, JU Đina Vrbica, vaspitna jedinica Dragan Radulović, član biračkog odbora glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.

Na biračkom mjestu broj 62-A Zaštita, nakon što su mediji prenijeli našu informaciju o nauslovnosti biračkog mjesta, birački odbor se angažovao da unaprijedi osvjetljenje. Pozdravljamo.

Birači nam javljaju da dobijaju pozive sa brojeva iz Republike Srbije u ime jedne liste, od osoba kojima su poznati njihovi lični podaci, sa pitanjima o glasanju. Još jednom pozivamo građane da sve one koji ih sa bilo kojih adresa danas uznemiravaju kulturno pozdrave, i glasaju slobodno, za koga oni žele", saopšteno je iz CDT-a. 

12:13 CDT: Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 12 sati

Posmatrači CDT-a i dalje na većem broju biračkih mjesta bilježe negativnu praksu da nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. 

Na biračkom mjestu 19-A KIC Budo Tomović član biračkog odbora koji je zadužen za štampani izvod iz biračkog spiska konstantno koristi mobilni telefon i šalje podatke o biračima nekome van biračkog mjesta.  

Veći broj birača koji su ranije glasali na biračkom mjestu broj 79C OŠ Pavle Rovinski je vraćen jer više nijesu tu upisani, a nijesu prije izbora dobili obavještenje o glasanju.  

Provjera gdje ste upisani u birački spisak preko sajta birači.me je otežana, pa upućujemo na drugi link koji prema našem iskustvu funkcioniše bez problema – e.servis.mup.gov.me/biraci.  

Na kraju, jedna zanimljivost. Na biračkom mjestu broj 43 Kopilje ima struje, ali sijalična grla ne rade. Tako ovdje radi uređaj za elektronsku identifikaciju, ali nema svjetla, pa je birački odbor pripremio svijeće. 

11:15 CDT: Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 11 sati

Na biračkom mjestu 6-B, OŠ “Novka Ubović”, nije dozvoljeno glasanje jednom biraču jer, navodno, ima državljanstvo Crne Gore i Srbije. Pozivamo OIK da reaguje, budući da birački odbori nemaju nadležnost da se bave ovim provjerama, već su dužni da omoguće glasanje svim licima upisanim u birački spisak. Zloupotrebe prava glasa, dvojnog državljanstva, dvostrukog prebivališta, treba prijaviti tužilaštvu, koje prema javno saopštenim informacijama već vrši provjere na ovu temu. 

Na biračkom mjestu broj  38 A MZ Jedinstvo, birački odbor je posmatračici CDT-a oduzeo akreditaciju izdatu od strane Državne izborne komisije (DIK), i “izdao” joj drugu ispisanu rukom. Nijesu nam jasni razlozi ove pogrešne prakse, budući da je DIK jedina nadležna da izda službeno ovlašćenje za posmatranje izbora posmatračima.  

I dalje nam posmatrači javljaju da su birački odbori na određenim biračkim mjestima nepotpuni (biračka mjesta broj: 7, 7-E, 7-C Studentski sportski centar, 79C OŠ Pavle Rovinski, 77D Đina Vrbica, 16 Galerija savremene umjetnosti, 62 MZ Stara varoš, 58 Vrtić Đina Vrbica, 71-B Trgovinska škola…) 

Ovo je učestala praksa u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, i suprotna je članu 72 Zakona o izboru odbornika i poslanika prema kome dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na njemu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Na biračkom mjestu 105-B Dom omladine Gornja Gorica jedna glasačica je glasački listić iznijela van biračkog mjesta. Nakon nekoliko minuta se vratila i htjela da ubaci glasački listić u kutiju, ali joj to nije dozvoljeno i glasački listić je proglašen nevažećim.  

Na biračkom mjestu 62-A AD Zaštita birači se žale na neuslovnost biračkog mjesta, zagušljivost i slabo osvjetljenje, zbog čega je otežan i rad biračkog odbora i korišćenje prava glasa.  

Na biračkim mjestima 76-A Mjesna zajednica Dajbabe i 70 Streljački centar Ljubović glasno se izgovaraju imena i prezimena glasača prilikom identifikacije, što nije dozvoljeno. U Dajbabama je jedna osoba glasala u majici sa stranačkim obilježjima, a birački odbor nije konstatovao tu nepravilnost. 

Naši opštinski koordinatori koji obilaze biračka mjesta uočavaju i da na velikom broju biračkih mjesta nije prilagođen pristup osobama sa invaliditetom.  

Birači nam javljaju da dobijaju pozive sa brojeva iz Republike Srbije u ime jedne liste, sa pitanjima da li izlaze na glasanje. Pozivamo građane da sve one koji ih sa bilo kojih adresa danas uznemiravaju kulturno pozdrave, i glasaju slobodno, za koga oni žele.  

9:14 CDT: Povremeno prekidanje glasanja, kašnjenja, kršenje procedura

Na biračkim mjestima broj 52, Dom kulture Pelev brijeg, 76-A MZ Dajbabe, 78A i 78B OŠ Pavle Rovinski, i 72A MZ Zabjelo, glasanje se stalno ili povremeno odvija uz odsustvo dijela članova stalnog sastava biračkog odbora. Podsjećamo da je članom 72 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Na biračkom mjestu broj 72A MZ Zabjelo kasnilo je sa otvaranjem biračkog mjesta jer birački odbor nije umio da pokrene uređaj za elektronsku identifikaciju.  

Na biračkom mjestu broj BROJ 26-D, poslovni prostor Vias, dostavljen je jedan glasački listić manje u odnosu na broj upisanih birača. 

Na biračkom mjestu broj 19-A KIC Budo Tomović, nije pravilno izvršena procedura u vezi sa pečatiranjem glasačke kutije. Naime, u glasačku kutiju nije ubačen kontrolni list, niti je zapečaćena u prisustvu prvog birača. I pečatiranje, a zatim i ubacivanje kontrolnog lista je urađeno nakon što je nekoliko birača već glasalo. Na ovom biračkom mjestu je na početku glasanja bilo i problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju, ali je problem riješen u 7:40.

8:19 CDT: Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 8 sati

Otvaranje biračkih mjesta se sprovodi uz tehničke probleme i nesnalaženja pojedinih biračkih odbora. 

Naši posmatrači zabilježili su pojedinačna kraća zakašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta, iz tehničkih razloga.  Sa desetominutnim kašnjenjem otvorena su biračka mjesta broj 52 Dom kulture Pelev brijeg, 71-A trgovinska škola Sergej Stanić, 14-A  JP Centar Morača,  105-B Dom omladine Gornja Gorica, 8-A OŠ Sutjeska. 

Na biračkom mjestu broj 27 OŠ Dragiša Ivanović, birački odbor nije mogao naći token za uređaj za elektronsku identifikaciju, pa se sa otvaranjem kasni.  

Na biračkim mjestima 78 B OŠ Pavle Rovinski i 24 C OŠ Dragiša Ivanović zabilježeno je glasno izgovaranje imena birača od strane biračkog odbora, što je zabranjeno 

Na biračkom mjestu broj 9, OŠ Sutjeska, dostavljeno je 13 glasačkih listića viška, koji nijesu bili numerisani. Nakon konsultacija sa OIK i unošenja u zapisnik, ovi listići su odstranjeni i glasanje je nastavljeno.  

Na biračkom mjestu broj 16 Galerija savremene umjetnosti dostavljen je jedan glasački listić manje u odnosu na broj upisanih birača. I na biračkom mjestu broj 69-C OŠ Vuk Karadžić dostavljeno je nekoliko listića manje od broja upisanih birača. Manji broj glasačkih listića od broja upisanih birača je dostavljen i na biračko mjesto broj 19 KIC Budo Tomović. Podsjećamo da nadležna izborna komisija utvrđuje broj glasačkih listića koji mora biti istovjetan broju birača upisanih u birački spisak, kao i broj rezervnih glasačkih listića, najviše do 3% od ukupnog broja birača u odgovarajućoj izbornoj jedinici. 

Na biračkom mjestu broj 6, OŠ Novka Ubović, prilikom otvaranja jedan glasački listić je pocijepan. Nakon konsultacija sa opštinskom izbornom komisijom i zapisničkog konstatovanja ovog problema, biračko mjesto je otvoreno na vrijeme. 

Na biračkom mjestu broj 14-B JP Centar Morača ne radi monitor na uređaju za elektronsku identifikaciju, zbog čega je glasanje počelo uz korišćenje vizuelne identifikacije. 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

@BeLveder .... A ja sam čuo da im skidaju / kradu tablice - pa neka se objašnjavaju s policijom - što su došli u CG!

Goran Mijušković

@Orlov krš Tako je! Crnogorske patriote svo na izbore! Branimo Državu! Ne moramo jurišati na rovove,bunkere,tenkove.....ka što su nam đedovi...no prošetat do biračkog mjesta

Brano Bozovic

Dolazeci iz Niksica,da glasam,uz put sa sretao kolone autobusa i kola.Sa registarskim tablicama Srbije i BiH,vise Bosanskih,imas osjecaj da si u Srbiji i Bosni. Ovu BAGRU IZDAJNICKU samo ulica moze pomesti.