16 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 13°

Srijeda

16.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savez slijepih: Značajan broj biračkih mjesta u Podgorici nije u potpunosti pristupačan za osobe s invaliditetom

Lokalni izbori 2024

Comments 0

Savez slijepih: Značajan broj biračkih mjesta u Podgorici nije u potpunosti pristupačan za osobe s invaliditetom

Autor: Antena M

  • Viber

Savez slijepih Crne Gore sistematski nadgleda pristupačnost biračkih mjesta na dan lokalnih izbora u Podgorici.

"Sedam (7) mobilnih posmatrača/ica danas obillazi biračka mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa u pogledu pristupačnosti biračkih mjesta i izbornog materijala osobama s invaliditetom.

Vrši se monitoring u pet kategorija i to: okolina biračkog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal", navodi se u saopštenju. 

Do 17 sati posmatrači/ce Saveza slijepih posjetili/e su 87 biračkih mjesta.

"Svim posmatračima/cama bilo je omogućeno nesmetano posmatranje. Vezano za okolinu biračkog mjesta, 12.64% od posmatranih biračkih mjesta je u potpunosti pristupačno, odnosno parking se nalazi u neposrednoj blizini, označen je znakom pristupačnosti, adekvatnih je dimenzija i nema nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s invaliditetom.

Prilaz biračkim mjestima u potpunosti je pristupačan na 42.53% od posmatranih biračkih mjesta što znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niži od propisanih 2 cm, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stubića, žardinjera i sl.

Ulazni prostor u biračka mjesta u potpunosti je pristupačan na 33.33% od posmatranih biračkih mjesta što pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu. Isti je u potpunosti pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom na 26.44% od posmatranih biračkih mjesta.

Ovo označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici/e invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od 2 cm, te da su hodnici minimalne širine 120 cm", navode u saopštenju. 

Na 74.44% biračkih mjesta su bile postavljene etison trake, dok su pravilno postavljene na svega 20%.

"Na 96.67% je bio dostupan šablon za glasanje izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista.

Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnika/ca invalidskih kolica, 59.77% od posmatranih biračkih mjesta bilo je u potpunosti pristupačno, što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, te da visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm.

Ovo posmatranje sprovodi se uz finansijsku podršku Misije OEBS u Crnoj Gori", piše u saopštenju Saveza slijepih. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR