16 °

max 19 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

24° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 14°

Četvrtak

17.10.

18° / 17°

Petak

18.10.

17° / 16°

Subota

19.10.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Partijske kombinatorike oko formiranja vlasti u Podgorici moraće sačekati odluku Ustavnog suda – cijeli proces može trajati do sredine decembra

Izvor: PR Centar

Lokalni izbori 2024

Comments 1

Radulović: Partijske kombinatorike oko formiranja vlasti u Podgorici moraće sačekati odluku Ustavnog suda – cijeli proces može trajati do sredine decembra

Izvor: Standard

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je pokret Naprijed podnio žalbu Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije, odluka o zvaničnom proglašenju rezultata izbora u Podgorici ponovo je odgođena. 

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, univerzitetski profesor Branislav Radulović, za portal Standard pojašnjava da Ustavni sud mora žalbe poslati na izjašnjenje DIK-u, a onda po dobijanju odgovora, odlučiti u roku od 48 sati. 

Radulović je za Standard pojasnio proceduru odlučivanja Ustavnog suda i moguće reperkusije koje u zavisnosti kakva odluka tog suda bude može imati na dalji tok formiranja vlasti u Podgorici.

Pokret “Naprijed” je podnio više žalbi Ustavnom sudu na odluke DIK-a. Kakve to može imati posljedice na dalji tok formiranja vlasti u Podgorici? 

RADULOVIĆ: Pod pretpostavkom da se potvrde odluke DIK-a, tj. odbiju sve žalbe, postupak pred Ustavnim sudom, bez obzira što ima karakter hitnosti, privremeno će odložiti zakonom propisane radnje za konstituisanje lokalnog parlamenta.

Naime, Ustavni sud mora žalbe poslati na izjašnjenje DIK-u, a onda po dobijanju odgovora, odlučiti u roku od 48 časova.

Zatim slijedi proglašavanje konačnih rezultata i njihovo objavljivanje u “Službenom listu”. Tek tada su se, u formalno-pravnom smislu, stekli uslovi za zakazivanje sjednice novog saziva parlamenta.

Da li to znači da su partije “potrčale” sa kombinatorikom oko buduće vlasti u Podgorici?

RADULOVIĆ: U ravni političke percepcije ne, jer je načelno poznat raspored mandata. Međutim, moraju se sačekati odluke Ustavnog suda, jer za slučaj ponavljanja izbora makar na jednom biračkom mjestu, dolazi do značajnog pomjeranja rokova.

Naravno, svako novo glasanje može donijeti i novi raspored mandata.

Za slučaj da Ustavni sud potvrdi odluke DIK-a, kada se može očekivati sazivanje sjednice lokalnog parlamenta?

RADULOVIĆ: Za slučaj da Ustavni sud odbije sve žalbe podnosioca, dužan je sa odlukom obavijestiti DIK, koji je prosljeđuje OIK.

Tada su se stekli uslovi da OIK proglasi konačne rezultate i uputi ih “Službenom listu” na objavljivanje.

Ranija predsjednik/ca dužna je da u roku od 15 dana, od dana objavljivanja rezultata, sazove sjednicu novog zaziva lokalnog parlamenta.

Već je počela “licitacija” sa imenima mogućih gradonačelnika. Da li je to preuranjeno?

RADULOVIĆ: U ravni političkog “odmjeravanja snaga” to je uobičajeno ponašanje, ali u formalno-pravnom smislu prvo se mora izabrati predsjednik lokalne Skupštine i to u roku od 60 dana od dana kada su proglašeni rezultati izbora.

Izborom predsjednika, u zakonskom smislu, smatra se lokalni parlament konstituisan i stiču se uslovi za formiranje lokalne izvršne vlasti.

Šta ako se politički subjekti ne dogovore oko prvog čovjeka lokalnog parlamenta?

RADULOVIĆ: Za slučaj da se ne okonča postupak konstituisanja lokalnog parlamenta u navedenom roku od 60 dana, predsjednik države je u obavezi da raspiše nove lokalne izbore.

Na bazi dosadašnjih iskustava koja je vaša procjena u pogledu konstituisanja vlasti u Podgorici?

RADULOVIĆ: U algoritmu “Podgorica” mnogo je nepoznatih, ali nakon eventalnog odbijanja svih žalbi od strane Ustavnog suda i potvrde činjenice da vladina koalicija, koja je prethodno vršila vlast, sama nema većinu, za pretpostaviti je da ranija predsjednica, čija je to obaveza, neće žuriti sa sazivanjem sjednice.

U međuvremenu vodeći akteri će biti dodatno fokusirani na lokalne izbore u Budvi i Beranama, tako da je veća vjerovatnoća da do eventalnog formiranja vlasti dođe pred kraj zakonom utvrđenih rokova, a to je sredina decembra tekuće godine.

Kome bi takav razvoj događaja više odgovarao, trenutnoj vlasti ili opoziciji?

RADULOVIĆ: Građanima Podgorice sigurno ne jer već duže nemaju kvalitetan lokalni servis, što su potvrdili i glasanjem na izborima.

Što se političkih aktera tiče, za nih je važan konačan ishod i tome će podrediti svoje djelovanje.

Međutim, eventualni pojačani trend inflacije i dodatno skretanje vladine koalicije u desno, te rezultati izbora prevashodno u Budvi, mogli bi dodatnim protokom vremena ojačati pozicije ukupne opozicije u Podgorici, koja ne skriva ambiciju da delegitimiše centralnu vlast i izazove vanredne parlamentarne izbore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Na izborima u Budvi pokazati da je crnogorska,građanska,evropska Crna Gora,jedini i pravi izlaz iz haosa primitivizma i neodgovornosti u što su nas gurnuli od 30.avgusta 2020.god.Partijski i lični interesi su ispred državnih i lokalnih! Potvrdu toga dobijamo sbakodnevno od ,,oslobodilaca.''