16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vozila od 2022. moraće da imaju automatski sistem za kočenje

Auto

Comments 3

Vozila od 2022. moraće da imaju automatski sistem za kočenje

Izvor: Avaz.ba

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Sva nova vozila u Evropskoj uniji moraće od 2022. da imaju ugrađen softver koji će automatski zaustaviti vozilo koje bude prekoračilo dozvoljenu brzinu.

Prijedlog je to koji će se uskoro naći pred Evropskim parlamentom, a cilj je smanjiti broj saobraćajnih nesreća koje nastaju upravo zbog neprilagođene brzine.

Spasiti živote

Softver koristi kombinaciju GPS-a, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova i naprednog softvera za mapiranje kako bi odredio lokaciju vozila i lokalno ograničenje brzine. Ako vozilo ide prebrzo, automatski će ga usporavati.

Prema riječima poljske zastupnice Roze Tun, dodatna oprema za automobile, kamione i autobuse spasiće ljudske živote.

"Sve svoje napore usmjerili smo na spašavanje života i ublažavanje povreda. Vrlo sam ponosna na Evropski parlament. Uprkos svim našim razlikama, članovi su podržali ovaj ambiciozni prijedlog", izjavila je Tun.

Izvršni direktor Evropskog vijeća za sigurnost saobraćaja Antonio Avenoso kazao je da je ovo veliki korak naprijed kad je riječ o sigurnosti na cestama u Evropi i da bi ova odredba u narednih 15 godina primjene mogla spasiti 25.000 života.

Stop za pospane

Osim ograničenja brzine, softver bi trebalo i da otkrije pješake i bicikliste na cesti te da na vrijeme zaustavi vozilo.

Ovaj sistem će pratiti i budnost i pažnju vozača, a prilikom kretanja unazad moći će da upozori vozače na pješake i predmete.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Od sad samo preticanje traktora. Ko zeli nek proba da pretice sleper na otvorenom. Deluje da ce ovo vise ljudi pokopat nego li prebrza voznja.

Draski

@gost, pažljivo čitaj, do kraja, automatski će ga usporiti... Onog iza vas takođe usporava, na pravcu ili u krivini, nebitno. Važno je da se jednom stane na put divljanju na putevima. Ništa nije bitnije od života, bez obzira na "razlog" da brzo vozite.

gost

"...ugrađen softver koji će automatski zaustaviti vozilo koje bude prekoračilo dozvoljenu brzinu" Znaci, vozim 90 ili 100km/h a dozvoljeno je 80 i vozilo se automatski zaustavi? U krivinu? U raskrsnicu? Sto ce bit sa ovima iza mene? Moze li postojati opravdan razlog zasto brzo vozim?