10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Je li ovo najzdravija biljka na svijetu?

Dom i porodica

Comments 0

Je li ovo najzdravija biljka na svijetu?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Korijander (lat. Coriandrum sativum) je začinska biljka koja izgledom podsjeća na peršun. Neki je nazivaju i kineskim peršunom, a u Americi je poznata i pod imenom cilantro.

Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i sjeme korijandera koriste se već hiljadama godina. Osim kao dodatak koji oplemenjuje jela, korijander je poznat i po svom ljekovitom djelovanju.

Ima antibakterijska svojstva, djelotvorno čisti organizam od otrova i teških metala i smanjuje upalne procese.

Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Antioksidansi i fitonutrijenti, koje ova začinska biljka sadrži, imaju najsnažniji učinak ako jedete svježe listove ili pijete svježe iscijeđen sok od korijandera.

Ljekovita svojstva korijandera

-štiti od virusa i bakterija

-smanjuje upalne procese i bol

-ima antigljivična svojstva

-prirodan je afrodizijak

-povećava energiju i stimuliše rad mozga

-čisti organizam od toksina i teških metala

Ako bolujete od srčanih, upalnih i autoimunih bolesti, to je razlog da vašu ishranu obogatite korijanderom. Prirodne materije cineol i linolna kisjelina koje sadrži korijander, snažno smanjuju simptome artritisa i reume, a jedinjenje dodekanol djeluje poput pravog prirodnog antibiotika. Pored toga, smanjuje otoke i podstiče eliminaciju viška tečnosti iz organizma.

Zbog svakodnevne izloženosti teškim metalima, poput žive, olova i kadmija, toksini se vremenom nagomilaju u organizmu. Toksini mogu dovesti do teških oboljenja poput Alchajmerove bolesti, poremećaja rada bubrega, epilepsije, neplodnosti, srčanih bolesti, tumora.

Svježi korijander djeluje na metale tako da ih “olabavljuje”, veže ih na sebe i podstiče njihovu eliminaciju iz organizma. Može “izvlačiti” ne samo toksine iz tkiva nego i one iz kostiju i središnjeg nervnog sistema.

Da biste uklonili veće količine teških metala iz organizma, svježi korijander kombinujte sa zelenom algom klorelom (Chlorella).

Neke su studije pokazale da korijander i klorela mogu u roku od 42 dana iz organizma ukloniti čak 87% olova, 91% žive i 74% aluminijuma.

Uzgojite korijander u svom domu

Korijander možete uzgajati kod kuće, na prozoru ili balkonu. Za uzgoj je najbolja duboka i visoka posuda od terakote jer ona omogućava više vlage, vazduha i mjesta za korijen, a u zemlju možete dodati i malo prirodnog đubriva.

Stavite deblji sloj zemlje u posudu i lagano zalijte. Ravnomjerno rasporedite sjeme (oko 30 cm razmaka između redova) pa pokrijte slojem zemlje od oko 1 cm. Smjestite posudu s korijanderom na sunčano mjesto. Redovno zalivajte, najbolje raspršivačem. Korijander je spreman za branje kada naraste na oko 15 cm visine. Svake nedjelje otkinite 2/3 listova kako biste dodatno podstakli rast biljke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR