Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Spavate li na stomaku? Evo zbog čega ne bi trebalo

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: klix.ba

Spavate li na stomaku? Evo zbog čega ne bi trebalo Foto: Screenshot Youtube: Ilustracija

Neki od najozbiljnijih hroničnih problema poput žgaravice i bolova u leđima mogu biti uzrokovani pogrešnim načinom spavanja, piše Kliks. 

Evo zbog čega nikada ne bi trebalo da spavate na stomaku:

Izaziva žgaravicu

Spavanje na stomaku ili na desnoj strani može izazvati problem nazvan gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) ili je bar pogoršati. To se događa kada kisjelina i sadržaj iz želuca dođu do jednjaka.

Ventil koji sprečava povratak kisjeline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kisjelkasti ukus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Loše je za kičmu i leđa

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj položaj spavanja povezan je s hroničnim bolom u leđima. Pritisak na vaša leđa i kičmu tokkom noći je veliki u ovom položaju. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga ćete povremeno osjećati tup bol ili imati potrebu da se istegnete.

Može uzrokovati hronične probleme s vratom

Nemoguće je pravilno disati dok spavate na stomaku ako vrat ne okrenete u stranu. Zbog toga ovaj položaj spavanja može dovesti do razvoja hroničnih problema s vratom, poput hernije diskova.

Može izazvati bore na licu

Spavanje s jedne strane lica na jastuku je neizbježno kada spavate na trbuhu. Studije su pokazale da je ovo najgore što možete učiniti svom licu jer pritisak može prouzrokovati bore na licu tokom vremena.

Stvara nepotreban pritisak na vaše grudi

Ukoliko želite da imate zdrave grudi, ne smijete spavati na stomaku.

Na taj način stvarate nepotreban pritisak na prsa i to u nekim slučajevima može izazvati bol.

Pokušajte da spavate na leđima jer će vam to pomoći da opustite grudi, bez dodatnog pritiska. 

Ostavi komentar

0/300