18 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo po čemu se kozije mlijeko razlikuje od kravljeg i ko bi ga trebao piti

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Evo po čemu se kozije mlijeko razlikuje od kravljeg i ko bi ga trebao piti

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Kozije mlijeko je bogato ne samo bjelančevinama i mastima, već i probioticima, zahvaljujući kojima može smanjiti nadutost i bolove u trbuhu. Nutricionistica Maria Sirosh ističe da kozije mlijeko ima i protuupalna svojstva. Stoga se preporučuje konzumirati ga ako imate hronične upalne bolesti poput artritisa, astme ili alergija.

Kozije mlijeko razlikuje se od kravljeg po nekoliko važnih karakteristika, kako u pogledu sastava, tako i po učincima na zdravlje.

Prvo, kozije mlijeko lakše se vari od kravljeg mlijeka. Takođe, sadrži više srednjelančanih masnih kisjelina (kao što su kapronska i kaprilna kisjelina) koje se brže apsorbiraju i koriste kao energija.

Kozije mlijeko sadrži manju količinu kazeina tipa alfa-S1, koji je odgovoran za izazivanje alergijskih reakcija kod nekih ljudi. Zbog toga je kozije mlijeko često podnošljivije za osobe osjetljive na kravlje mlijeko.

Iako obje vrste mlijeka sadrže laktozu, kozije mlijeko je nešto lakše variti zbog nešto nižeg nivoa laktoze, što ga čini boljim izborom za osobe s blagom netolerancijom na laktozu.

Kozije mlijeko sadrži više kalcija, fosfora i kalija u usporedbi s kravljim mlijekom. Takođe, ima viši nivo vitamina A, što doprinosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari i zdravlju kože. Međutim, kravlje mlijeko ima više vitamina B12 i folne kisjeline, što je važno za osobe koje trebaju ove mikronutrijente.

Međutim, kozije mlijeko ima jači, karakterističan ukus koji nekima možda neće odgovarati. Ipak, nutricionistica kaže da je zaključak jasan: "Ako imate izbor kakvo ćete mlijeko konzumirati, onda prednost možete dati kozijem mlijeku."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR