17 °

max 23 ° / min 17 °

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 13°

Utorak

15.10.

23° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 14°

Četvrtak

17.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najpopularniji trendovi u uređenju enterijera

Dom i porodica

Tag Gallery
Comments 0

Najpopularniji trendovi u uređenju enterijera

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Kada je riječ o dizajnu enterijera i uređenju prostora, na velikim svjetskim sajmovima primijećeni su određeni trendovi koji će obilježiti ovu godinu. Akcenat je stavljen na inovativnu rasvjetu, efektne dezene i boje, kao i upečatljive komade namještaja, odnosno trendove koji mogu na jednostavan način u potpunosti da transformišu prostor.

Inovativna rasvjeta

Iako je riječ o elementu koji često dođe posljednji na red kada se uređuje enterijer, danas su rasvjetna tijela i te kako svojevrsni "statement" komadi, bilo da se radi o stambenim ili komercijalnim prostorima. Danas postoji mnoštvo osvježavajućeg i neobičnog dizajna koji nerijetko sjedinjuje vrhunsku tehnologiju, kao i niz inovacija. Jedno rasvjetno tijelo može imati nekoliko različitih verzija, ali i brojne dodatne funkcije.

Ženstvena estetika

Poželjeno je vidjeti komade namještaja koji koketiraju sa ženstvenošću. Prikaz toga su vrlo elegantne zaobljene linije, detalji, teksture i nježne pastelne boje koje će vas odmah podsjetiti na nježniji pol. Dobrodošli su u svaki tip enterijera.

Materijali su važni

Kombinovanje različitih materijala i dezena dominiraće i ove godine. Bilo da je riječ o podovima, tavanicama, zidovima, bitno je da se cijela scenografija isprepliće. Ono što svakako uvek igra u tom segmentu su pločice koje mogu u toj izvedbi postati nekonvencionalni akcent koji će prostoru dati određeni šarm i eklektiku.

Pluta

Pluta se vraća na velika vrata: ekološki i jedan od najpotcjenjenijih materijala, u 2017. će se upotrebljavati u kombinaciji sa kontrastnim materijalima poput keramike, mermera ili blistavog mesinga, za izradu dekorativnih predmeta, nameštaja, lampi, poslužavnika...


Milenijumska roze

Ovogodišnji sajam u Milanu otkrio je veliku popularnost takozvane "milenijumske roze" boje u sferi namještaja. Ovaj naziv odnosi se na prigušenu nijansu boje koja se nalazi između bež i puder roze.

Umjetnički izražaj na tkaninama



Tkanine su ono što svakom prostoru može u potpunosti promijeniti ili naglasiti pojedini stil. Toliko su praktične, a zapravo vrlo efektne. Ono što se posebno ističe jesu tepisi koji svojim motivima izgledaju poput slikarskih platna i postaju prava mala umjetnička djela koja mogu u potpunosti da transformišu prostor.

Spoj tehnologije i dizajna

Od pametnih telefona do pametnih kuća, današnji život svojevrsni je pogled u budućnost. Ove godine, klasične načine uređenja doma zamijenili su novi koji su tehnološki orijentisani. Namještaj je evoluirao i tehnologija je često ugrađena u njega. A i ko bi odolio kućnim gedžetima koji ujedno mogu biti dekorativni, a pritom i pametni?

Modernizovani kultni dizajnerski komadi



Sve smo više svjedoci modernih verzija nekih kultnih dizajnerskih komada namještaja. Tom trendu priklonile su se uglavnom sve dizajnerske kuće u smislu produkt dizajna i jednostavno pojedine elemente odlučili osvježiti, bilo da se radi o promjeni materijala od kojih su napravljeni ili samo dolaze u nekoj drugoj boji i teksturama. U svakom slučaju, ti modernizirani klasičari uvijek su rado viđeni kao najupečatljiviji komad u prostoru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR