16 °

max 21 ° / min 15 °

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prava priča heroja vatrogasca iz Černobilja je strašnija nego u seriji

Izvor: FOTO: CHERNOBYL / HBO / PROMO

Mozaik

Comments 0

Prava priča heroja vatrogasca iz Černobilja je strašnija nego u seriji

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Serija "Černobilj" je završena i, premda je od emitovanja posljednje epizode prošlo nedjelju dana, društvene mreže su i dalje preplavljene komentarima i sumiranjem utisaka.

Likovi iz serije su stvarni, svi osim lika nuklearne fizičarke Ulane Komjuk koju je glumila Emili Votson. Njen lik je objedinio sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije.

Vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila su takođe stvarni likovi.

U seriji je prikazano kako Ignatenko odlazi da gasi požar u nuklearnoj elektrani, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće. Nakon toga, Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gdje ga trudna Ljudmila posjećuje bez obzira na opasnost. Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa djevojčicu koja od posljedica radijacije umire četiri sata nakon rođenja.

Postoje podaci prema kojima je Ljudmila Ignatenko još među živima. Ima sina i živi u Kijevu.

O svojoj sudbini je progovorila mnogo prije snimanja serije Černobilj i to u knjizi "Černobiljska molitva". Ljudmila je autorki knjige, dobitnici Nobelove nagrade Svetlani Aleksijevič, ispričala da je dan kasnije trebalo da ona i Vasilij idu u Bjelorusiju da posjete njegove roditelje i da je on od četiri ujutru trebalo da bude slobodan od dežurstva. Reaktor je eksplodirao oko jedan sat iza ponoći, pa je Ignatenko otišao da gasi vatru, misleći da je riječ o običnom požaru.

Vasilij Ignatenko se po državnom nalogu iz Bjelorusije preselio u Pripjat gdje je radio kao vatrogasac. On i Ljudmila vjenčali su se 1983, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. U knjizi je Ljudmila opisala posljednje dane njegovog života, koji su mnogo strašniji nego što je to prikazano u seriji.

''Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Posljednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u sopstvenim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to'' - ispričala je Ljudmila.

Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom kovčegu ispod betona, zbog činjenice da je njegovo tijelo i dalje bilo radioaktivno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR