Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Bila je hit i van granica Jugoslavije: Priča o nastanku pjesme “A sad adio”

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Novosti/Express

Bila je hit i van granica Jugoslavije: Priča o nastanku pjesme “A sad adio” Foto: Screenshot Youtube

Kultna numera nastala je za potrebe serije “Vruć vjetar”, a komponovao ju je Vojkan Borisavljević, autor brojnih hitova Zdravka Čolića i Lea Martina.

"Sjećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aco Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pjesma, da mora da se osjeća vruć vjetar. Prije toga sam ljetovao na Kritu i već sam to osjetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pjesmu", ispričao je Vojkan jednom prilikom.

On dodaje da ju je za špicu serije otpjevao Oliver Dragojević, tad i nikad više.

"Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obilježio pjesmu, a poslije su je mnogi snimili.

Lijepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vrijeme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznjedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donijelo nemjerljivim rezultatima", rekao je Borisavljević.

On je napisao pjesmu za Zdarvka Čolića "Ljubav je samo riječ", kao i čuvenu "Odiseju" Lea Martina.

"A sad adio" je bila hit i van granica Jugoslavije.

"Pjevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pjesme "A sad adio" bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pjevao tu pjesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pjesmi", dodao je Borisavljević.

Ostavi komentar

0/300