Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ovaj grad proglašen najbezbjednijim na svijetu

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Srna/N1

Ovaj grad proglašen najbezbjednijim na svijetu Foto: Wikipedia

Tokio je proglašen za najbezbjedniji grad u svijetu odlukom Ekonomske obavještajne jedinice prema sposobnosti gradova da se suočavaju sa svim vrstama problema, od klimatskih katastrofa do sajber napada.

Singapur je zauzeo drugo mjesto, a Osaka, još jedan japanski grad, na trećoj je poziciji. Ova tri grada držala su ove pozicije i na listama za 2015. i 2017. godinu.

Ovogodišnji indeks 60 gradova bio je fokusiran na koncept "urbane otpornosti", odnosno sposobnosti gradova da apsorbuju šokove i da se oporave, objavili su istraživači. Indeksom se ocjenjuju četiri vrste bezbjednosti: digitalna zaštita, infrastruktura, zdravstvo i lična bezbjednost.

Azijsko-pacifički region dominira u prvih deset pozicija sa šest gradova, uključujući Sidnej na petom mjestu, Seul na osmom i Melburn na desetom. 

U prvih deset ušla su po dva grada iz Evrope i Śeverne Amerike. Amsterdam je četvrtoplasirani, Kopenhagen osmi, Toronto je šesti, a Vašington sedmi. 

Ovi gradovi dobili su visoke ocjene za pristup veoma kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, specijalne timove za sajber bezbjednost, policijske patrole orijentisane na lokalne zajednice i dobro planiranje za slučaj katastrofa, navode istraživači.

Ostavi komentar

0/300