Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Konačno poznato kako je izgledao: Upoznajte svog najstarijeg pretka

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Blic.rs

Konačno poznato kako je izgledao: Upoznajte svog najstarijeg pretka

Lice našeg najstarijeg direktnog pretka prikazano je prvi put.

Naučnici su ovog hominina koji je živio prije 3,8 miliona godina nazvali „ikonom ljudske evolucije“.

Odrasli mužjak - poznat pod nazivom MRD - bio je od vrste poznate kao Australopithecus anamensis koja je lutala po etiopskim planinama prije više miliona godina.

On je predak Lusi, jednog od najpoznatijih svjetskih fosilnih bića koja su živjela na istom području prije 3,2 miliona godina. Dvije rane ljudske vrste koegzistirale su tokom 100.000 godina, što dovodi u pitanje prethodna istraživanja koja su sugerisala da je starija vrsta ustupila mjesto mlađoj.

FOTO: CLEVELAND MUSEUM OF NATURAL HISTORY / JOHN GURCHE/ MATT CROW
FOTO: CLEVELAND MUSEUM OF NATURAL HISTORY / JOHN GURCHE/ MATT CROW

Ranija grupa - iz koje dolazi MRD - najstarija je poznata vrsta koja je nedvosmisleno deo ljudskog evolucijskog stabla.

''Ovo je prekretnica u razumijevanju ljudske evolucije u toku perioda pliocena'' - rekao je etiopski paleoantropolog Johanes Hajle Selasije iz Prirodnjačkog muzeja u Klivlendu.

Ova vrsta je ranije bila poznata samo kroz fragmente zuba i vilice, koji su datirani prije otprilike 2,4 do 3,9 miliona godina, otkriveni u Keniji i Etiopiji.

Međutim, do sada je bilo teško zamisliti kako su izgledali ti drevni ljudi. Do proboja je došlo 2016. kada je lokalni radnik u regionu Afar u Etiopiji pronašao gornju vilicu, a nešto kasnije je pronađen i ostatak lobanje pripadnika Australopithecus anamensis.

''Nijesam mogao da vjerujem svojim očima kad sam primijetio ostatak lobanje. Bio je to "eureka" trenutak i ostvarenje sna'' - rekao je doktor Hajle Selasije.

Ostavi komentar

0/300