16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zavirite u mračni svijet Fejsbukovih moderatora

Izvor: Foto: Screenshot

Mozaik

Comments 0

Zavirite u mračni svijet Fejsbukovih moderatora

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Osobe koje kontrolišu sadržaj na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) dobijaju anksiozne poremećaje i teške traume usljed nasilnog sadržaja i govora mržnje koji treba da moderiraju, kao i loših uslova rada, piše američki portal The Verge.

Prema pisanju ovog portala, moderatori sadržaja na Fejsbuku mogu biti otpušteni zbog samo nekoliko grešaka, šefovi im nadziru svaku pauzu za toalet ili molitvu, a psihološka podrška za zaposlene završava se onog trenutka kada odu ili dobiju otkaz.

Istovremeno su zbog posla prinuđeni da dnevno gledaju ubistva i prebijanja, nasilnu pornografiju i propagiranje mržnje.

The Verge navodi primjer radnice u kompaniji Cognizant, jednoj od firmi koje moderiraju sadržaj za Fejsbuk, koja je dobila anksiozni napad jer je na obuci morala da gleda snimak ubistva nožem.

Reportaža o uslovima rada moderatora zasniva se na intervjuima sa desetak sadašnjih i bivših radnika Cognizent u američkom gradu Finiksu u Arizoni, koji su govorili anonimno jer su potpisali sporazume o poslovnoj tajni.

Ovi sporazumi treba da spriječe radnike da dijele lične podatke korisnika Fejsbuka, ali takođe štite Cognizent i Fejsbuk od kritike zbog radnih uslova, ispričali su moderatori za The Verge.

Zaposleni su pod pritiskom da ne pričaju o duševnom iscrpljivanju koje doživljavaju na poslu, čak ni sa najbližima, što vodi ka osjećanjima izolovanosti i anksioznosti, piše ovaj portal.

Pri svemu tome, dok je prosječna godišnja plata zaposlenih u Fejsbuku oko 240.000 dolara, moderatori koji rade za kompanije kao što je Cognizent zarađuju skoro 10 puta manje – oko 29.000 dolara.

Kako se navodi, zaposleni su opisali da je radno mjesto „na ivici haosa", da moderatori konzumiraju drogu kako bi „oguglali" na sadržaj i zbijaju mračne šale o sopstvenom samoubistvu.

Zaposleni razvijaju simptome nalik na posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kada napuste kompaniju, a pojedini počinju da prihvataju teorije zavjere jer su dugoročno izloženi videima i mimovima koje moderiraju.

The Verge navodi da su među moderatorima intervjuisali osobu koja veruje da je Zemlja ravna ploča, dok druga poriče Holokaust a treća ne veruje da je napad Al-kaide na SAD 11. septembra bio čin terorizma.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR