Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Skrivene kalorije: Osam namirnica koje nutricionisti nikad ne bi jeli

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: www.express.hr

Skrivene kalorije: Osam namirnica koje nutricionisti nikad ne bi jeli Foto: Wikipedia

Bilo da je riječ o skrivenim kalorijama ili rizicima od trovanja, ove namirnice nutricionisti ne preporučuju.

Svi znaju da čips, keks, bijeli hljeb i slatki sokovi nijesu najpoželjnije namirnice u prehrani, no postoji  hrana za koju mislimo da je dobra za nas, iako to nije.

Naime, nutricionisti otkrivaju kako ljudi imaju pogrešnu viziju zdrave prehrane, u koju nikako ne spadaju sljedećih sedam namirnica:

1. Slatki jogurti

Hranjivi mliječni proizvodi po svojoj definiciji ne bi trebalo da budu slatki. Iako je jogurt dobra hrana za tijelo i probavu, onaj s dodanim šećerom ili voćem to nije. On može biti desert, ali i to bi trebalo biti rijetko. Zapravo, voćne jogurte i slične proizvode treba doživljavati kao povremenu poslasticu, poput čokolade. 
 

Nutricionisti ističu kako je potrebno čitati deklaracije i izbjegavati mliječne proizvode koji sadrže skrob te je bolji da sami pravite voćne jogurte sa svježim voćem, začinima, ekstraktom vanile i prirodnim jogurtom.

2. Riža

S nutricionističke strane, bijela riža manje je korisna za našu prehranu od bijelog hljeba, piše Bright Side. Ona sadrži ogromne količine svega onogo što uzrokuju gomilanje kilograma. Ako volite rižu, bolje je posegnuti za integralnom ili crvenom te svakako odabrati onu boljeg kvaliteta i jesti je maksimalno jednom u dvije sedmice.

3. Peršun

Iako je peršun kao začin sam po sebi zdrav, on u jelima može biti štetan - jer može emitovati nitrate i doslovno se pretvoriti u otrov nakon 30 minuta. To se događa ako se svježi peršun stavlja u salatu, majonez ill pavlaku te tako stoji prije posluživanja. 

Zbog toga nutricionisti savjetuju dodavanje peršuna neposredno prije jela.

4. Gotovi umaci

Jeste li ikad primijetili kako domaći umaci imaju skroz drugačiji ukus od onih kupovnih? Tajna je u pojačivačima ukusa, ali i u gomili šećera u njima koja ih čini bombom. Naravno da je proizvođačima jeftinije dodati šećer u umak nego prave rajčice, no to ih pretvara u nutritivno smeće. Da bi obogatili ukus, radije dodajte masline, maslinovo ulje, med, senf, luk, papar i slične začine.

5. Sušeno voće i čips

Čips od voća postao je sve popularnija grickalica kao nekakva zdravija alternativa, no to baš i nije istina, kažu nutricionisti. Naime, voćni čips se proizvodi istim postupkom kao i onaj klasični od krompira - pržeći ih u ulju. I ne samo to, već čips od voća može sadržati jednak broj kalorija kao i onaj obični.

Nažalost, nakon što prođe kroz proces proizvodnje, voće izgubi sve ono zdravo u sebi. Slično je i za sušeno voće kojim se raznim postupcima produžava vijek trajanja. Naročito treba izbjegavati sušeno voće koje je svijetle boje ili mekano - to znači da je više hemijski obrađeno.

6. Grožđe

Iako zvuči čudno, grožđe nije nutricionistički najbolja namirnica. Naime, budući da je jako slatko tjera nas da ga pojedemo puno, čime se u tijelo odjednom unosi ogromna količina voćnog šećera, koji je i dalje šećer. Zbog toga je grožđe dobro kombinovati s drugim namirnicama i jesti u umjerenim količinama. 

7. Pogrešno pripremljena riba

Ribe su kao hrana potpuno oslobođene od štetnih masnoća, a bogate onim zdravima poput omega 3 masnim kiselinama. Ipak, naučne studije su pokazale kako tehnike pripreme ribe znatno utiču na njenu nutritivnost - tako su kuvanje u vreloj vodi ili na pari te pečenje najbolji način pripreme koji čuva korisne supstance. To ne vrijedi i za dimljenu ribu, prženu u ulju ili pak mariniranu ribu u ulju sa soli.

Ostavi komentar

0/300