9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Deset knjiga koje morate pročitati

Mozaik

Comments 0

Deset knjiga koje morate pročitati

Izvor: cosmopolitan.rs

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ovi sjajni naslovi pomoći će vam da pronađete sebe u danima kada želite da pobjegnete od svakodnevice.

Knjiga, prozor u svijet sa kojom televizija i svi drugi mediji jednostavno ne mogu da se mjere, uporede i takmiče. Praktično je nemoguće naglasiti važnost čitanja za naše psihičko zdravlje.

Ako volite da čitate, verovatno ste mnoštvo ovih knjiga već pročitali, ali nije na odmet da se podsjetimo nekih od najboljih djela svih vemena:


Stakleno Zvono, Silvija Plat (1961)

Opisuje život djevojke koja kao nagradu dobija put u Njujork. Ima priliku da mjesec dana provede u prestižnom modnom časopisu i iz materijalnog obilja i glamura na kraju mora da se ponovo vrati u svoj rodni grad i prihvati svoj običan život od kog je na kratko pobjegla. Vraćena u realni svijet, ona zapada u depresiju, a potom dospijeva u ludnicu. Ukoliko osjećate da ste dovoljno hrabri da zajedno sa junakinjom ovog romana otkrijete dubine ljudskog uma i duše, počnite sa čitanjem. 

Prohujalo sa vihorom, Margaret Mičel (1936)

Kada jednom uplovite u svijet Skarlet O Hare zaljubićete se u Jug. Istorijska novela koja će vas natjerati da se zaljubite u bogatu, razmaženu heroinu koja će ipak na kraju zbog svoje prirode izgubiti ljubav svog života, ali i tada ona ne gubi nadu. Pročitajte ovu knjigu kada vam je neophodna dodatna motivacija i posvećenost jer se jedna Skarlet Ohara nalazi u svima nama.

Skarletno slovo, Nataniel Hotorn (1850)

Hotorn piše o strogoj puritanskoj zajednici iz 1642. godine. Priča govori o ispaštanju, cijeni iskupljenja, teškom životu pod pritiskom savjesti, javne osude i unutrašnje muke. Ester Prin je počinila grijeh u očima zajednice. Rodila je vanbračno dijete i ne želi da otkrije identitet oca, pa mora biti obilježena kao loš primjer, noseći slovo "A" na grudima, dovijeka žigosana sramotom. Zamislite kako grad izgledao kada bi postojala ovakva kazna.

1984. Džordž Orvel (1949)

Napisana 35 godina prije godine naslova, predstavlja svojevrsno predskazanje budućnosti i šta ona nosi. Mnogo nasilja, cenzure, kontrole uma, javni nadzor i rat. Orvel opisuje kakva je nekada bila Engleska i kako je sada postala autoritarna država. Interesantan izvor naučne fantastike, preveden na više od 65 jezika. Knjiga koja nam pomaže da definišemo sopstvenu definiciju slobode i da se zapitamo o svemu što smo mislili da znamo.

Lovac u žitu, Džerom Dejvid Selindžer (1951)

Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo djelo koje je izrazilo egzistencijalne strijepnje mlade generacije u Americi, kao i bunt protiv licemjerja i laži u svijetu njegovog junaka, +Holdena Kolfilda, koji je ubrzo postao simbol za mnoge generacije izgubljenih tinejdžera širom svijeta. Značaj samog romana daleko je prevazišao granice književnosti. Lovac u žitu je najčitaniji roman na planeti, koji je kulturnom nasljeđu čovječanstva podario jednog sasvim drugačijeg junaka - mladog lutalicu i uličnog filozofa Holdena Kolfilda.

Životinjska farma, Džordž Orvel  (1949)

Ova maštovita priča, svojevrstan je protest pisca protiv politike i sistema Velike Britanije između Prvog i Drugog Svjetskog rata. Draž ove knjige jeste u tome što će svaki čitalac naći u njoj malo ili mnogo sličnosti sa stanjem iz daleke prošlosti ili sadašnjosti svoje zemlje. Snaga imaginacije, neobična fabula, oštra satira, neočekivani obrt, humanizam i opominjujuća poruka čine „Životinjsku farmu” knjigom koja je aktuelna i danas na svim meridijanima Zemljine kugle.

Orkanski visovi, Emili Bronte (1847)

Remek-djelo engleske i svjetske književnosti, jedna od najljepših ljubavnih priča svih vremena. Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrječnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca.

Djevojčice, Luiza Mej Alkot (1868)

Roman o četiri djevojčice koje sa majkom preživljavaju teške trenutke oskudice i snalaženja u nastojanju da sačuvaju hrabrost i samopoštovanje. Novela slikovito opisuje sve aspekte ženskog uma time što omogućava svakoj ćerki da krene različitim putem, da istraži sebe na putu individualnog sazrevanja.

O miševima i ljudima, Džon Stajnbek (1937)

Jedna od najkontroverznijih knjiga XX veka. Džordž i Leni, držeći se jedan drugog pokušavaju da pobijede usamljenost i otuđenost. Kao radnici u kalifornijskim prašnjavim poljima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, oni grabe svaki posao koji stignu. Knjiga govori o ljudima koji tragaju za svojim mjestom u svijetu, mjestu gdje bi se mnogli skućiti i živjeti u miru. Jako je izražena vrijednost prijateljstva i humanosti, jak i dirljiv komad.

Ubiti pticu rugalicu, Harper Li (1960)

Bio je momentalni hit odmah po objavljivanju, a svojoj je autorki donio Pulicerovu nagradu 1961. godine. Odigrava se u malom gradiću na jugu Sjedinjenih Država i bavi se kontroverznim temama kao što su rasizam i segregacija, silovanje, klasne razlike i ravnopravost polova. Zahvaljujući snazi karaktera glavnog lika, svrstava se u red onih rijetkih junaka koji prevazilazeći okvire jednog književnog djela postaju simbol univerzalne pravičnosti. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR