16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mjesto najgore nuklearne katastrofe u istoriji otvoreno za turiste

Izvor: Foto:Wikipedia

Mozaik

Comments 0

Mjesto najgore nuklearne katastrofe u istoriji otvoreno za turiste

Izvor: index.hr

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986., vlasti tadašnjeg SSSR-a, a kasnije Ukrajine, neovlaštenim su osobama strogo zabranjivale pristup lokacijama izloženima radijaciji u blizini nekadašnjeg nuklearnog reaktora.

Novim zakonom turistima će biti dopuštene kratkotrajne posjete mjestu najgore nuklearne katastrofe u istoriji.

Promjena zakona

Područje oko nekadašnje nuklearne elektrane, Černobilska zona isključenja, prostire se na 2.589 km² i unutar njega nije dopušteno stanovanje, piše ScienceAlert.

Turistima koji su posjećivali mjesto tragedije iz 1986. decenijama je bilo dopušteno da posjećuju samo napuštena školska dvorišta, zabavne parkove i učionice u blizini nuklearne elektrane.

Pristup zloglasnom Reaktoru 4, u kojemu je došlo do eksplozije, do sada je bio dopušten samo naučnicima, čistačima i nekolicini novinara.

Prema novom zakonu, turisti će posjećivati kontrolnu sobu reaktora, mjestu na kojem su donijete odluke zbog kojih je u konačnici došlo do tragedije.

Budući da je nivo radijacije unutar sobe i danas 40.000 puta viši od uobičajenog, posjetioci će obavezno morati nositi hazmat odijelo, kacigu, masku i industrijske čizme.

Posjete če biti ograničeni na 5 minuta, a nakon njih svi turisti obavezno će biti podvrgnuti radijacijskom testiranju.

Černobil kao turistička atrakcija

Turističke kompanije navode  su kako je nakon prikazivanja HBO-ove serije "Černobil", nagrađene s čak 10 Emija , naglo porastao interes za posjećivanje mjesta nuklearne katastrofe od prije  30 godina.

U svega nekoliko mjeseci zonu isključenja posjetilo je 85.000 turista, a u maju ove godine ukrajinska vlada proglasila je Černobil službenom turističkom atrakcijom te najavila pokretanje velikih investicija u cilju daljnjeg razvoja.

"Moramo udahnuti novi život u ovaj dio Ukrajine. Černobil je do sada činio negativni dio turističkog brendiranja naše zemlje. Sada je vrijeme da to promijenimo", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR