Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mjesto najgore nuklearne katastrofe u istoriji otvoreno za turiste

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: index.hr

Mjesto najgore nuklearne katastrofe u istoriji otvoreno za turiste Foto:Wikipedia

Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986., vlasti tadašnjeg SSSR-a, a kasnije Ukrajine, neovlaštenim su osobama strogo zabranjivale pristup lokacijama izloženima radijaciji u blizini nekadašnjeg nuklearnog reaktora.

Novim zakonom turistima će biti dopuštene kratkotrajne posjete mjestu najgore nuklearne katastrofe u istoriji.

Promjena zakona

Područje oko nekadašnje nuklearne elektrane, Černobilska zona isključenja, prostire se na 2.589 km² i unutar njega nije dopušteno stanovanje, piše ScienceAlert.

Turistima koji su posjećivali mjesto tragedije iz 1986. decenijama je bilo dopušteno da posjećuju samo napuštena školska dvorišta, zabavne parkove i učionice u blizini nuklearne elektrane.

Pristup zloglasnom Reaktoru 4, u kojemu je došlo do eksplozije, do sada je bio dopušten samo naučnicima, čistačima i nekolicini novinara.

Prema novom zakonu, turisti će posjećivati kontrolnu sobu reaktora, mjestu na kojem su donijete odluke zbog kojih je u konačnici došlo do tragedije.

Budući da je nivo radijacije unutar sobe i danas 40.000 puta viši od uobičajenog, posjetioci će obavezno morati nositi hazmat odijelo, kacigu, masku i industrijske čizme.

Posjete če biti ograničeni na 5 minuta, a nakon njih svi turisti obavezno će biti podvrgnuti radijacijskom testiranju.

Černobil kao turistička atrakcija

Turističke kompanije navode  su kako je nakon prikazivanja HBO-ove serije "Černobil", nagrađene s čak 10 Emija , naglo porastao interes za posjećivanje mjesta nuklearne katastrofe od prije  30 godina.

U svega nekoliko mjeseci zonu isključenja posjetilo je 85.000 turista, a u maju ove godine ukrajinska vlada proglasila je Černobil službenom turističkom atrakcijom te najavila pokretanje velikih investicija u cilju daljnjeg razvoja.

"Moramo udahnuti novi život u ovaj dio Ukrajine. Černobil je do sada činio negativni dio turističkog brendiranja naše zemlje. Sada je vrijeme da to promijenimo", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ostavi komentar

0/300