10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Procvjetao najveći cvijet na planeti

Izvor: Foto:Wikipedia

Mozaik

Comments 0

Procvjetao najveći cvijet na planeti

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Raflezija koja je nedavno procvjetala u Zapadnoj sumatranskoj šumi ima prečnik od skoro metar i po i to je vjerovatno čini najvećim cvijetom koji je ikada viđen na cijeloj planeti.

Biljka raflezija (rafflesia) najbolje je poznata po nadimku "cvijet čudovište" zbog svoje "parazitske prirode" i lošeg mirisa.

Ova neobična biljka raste kao parazit na korijenu drveća, može biti težine i do 11 kilograma, a cvjetovi u prečniku mogu imati i do 1,3 metara. Čuvari divljine Indonezije su sada pronašli najmonstruozniju jedinku među svim.

Zanimljivo je da je na istoj lokaciji, dakle na Sumatri, i kod istog domaćina izrasla biljka raflezija koja je do sada bila najveća, a ona je procvjetala 2017. Biljka koja je nedavno procvjetala je u svojoj ogromnoj veličini pobijedila i tu kraljicu divovskih cvjetova iz 2017.

Ova biljka nema ni korijen ni listove - ona je parazit. Džinovski cvijet živi zahvaljujući drugoj biljci, od koje uzima vodu i hranljive sastojke, tako što se nalijepi na njen korijen, kako bi se razvijala, baš kao i parazit.

Kad biste pomirisali cvijet, shvatili biste da mu "se osjeća iz usta", jer ispušta gadan miris sličan trulom mesu, zbog čega ima i nadimak "leš cvijeta". Taj ogavni miris privlači insekte koji ga oprašuju.

Na stranu sve, život ove biljke je strašno kratak iako djeluje glamurozno. Samo sedam dana su joj "otvorena usta" i izgleda moćno, a onda vene i trune.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR