15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jednostavnim trikom podstaknite bolje pamćenje

Mozaik

Comments 0

Jednostavnim trikom podstaknite bolje pamćenje

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Dobro pamćenje skriveno je u svima nama i jedino je važno da ga podstaknemo pravilno odabranim tehnikama.

Novinar Džošua Poer pratio je američko takmičenje u memoriji i susreo se s ljudima koji mogu držati u glavi poredak jednog špila karata nakon što su ga posmatrali pet minuta ili nabrojati imena stotinu ljudi koje su upoznali dan prije.

Džošua je, fasciniran, pratio te ljude i istovremeno popravio svoje loše pamćenje i potom o tome napisao knjigu. Tajna dobrog pamćenja nije u naslijeđenim genima, već u posvećenosti drevnim tehnikama vježbanja mozga, od kojih su neke stare i 2500 godina.

Dobro pamćenje skriveno je u svima nama i jedino je važno da ga podstaknemo pravilno odabranim tehnikama, smatra Džošua. Proces je zapravo jednostavan i traži nešto mašte. On to naziva podizanjem vlastite palate pamćenja.

Odaberite mjesto koje dobro poznajete i mentalno pripojite neke stvari ili riječi svakoj slici tog mjesta, savjetuje on. Što više vremena provodimo u svojoj palati pamćenja, što više u nju guramo stvari, ona postaje snažnija i nove se memorije lijepe za stare sve čvršće i čvršće.

Džošua je za to izabrao kuću u kojoj je stanovao kao dijete. Svaki put kad se želi prisjetiti neke riječi ili govora, on ih zamisli u jednoj od soba svog doma.

"Svaki put kada zatvorite oči i hodate svakom sobom svoje palate pamćenja, odnosno svojom kućom, svaku riječ koju ste odlučili da zapamtite naći ćete u jednoj od prostorija u kojoj si je ostavio", objašnjava Džošua.

Evo kako on pamti popis stvari koje mora kupiti u samoposluzi.

"Zamisliću samog sebe u svojoj kuhinji i zamisliću da bocom mlijeka polivam mamu po glavi. Zamišljam njeno lice, koliko bi bila bijesna dok to činim. Što više osjećaja, boje, detalja povežete s tom slikom, to ćete lakše zapamtiti da morate kupiti mlijeko", kaže on.

"Jednom kad savladate ovaj trik, moći ćete lako zapamtiti zaista dugi niz informacija", uvjeren je Džošua.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR